Kiek skausmingas MQ-9 „Reaper“ praradimas JAV? Ar rusai išmoks ko nors naujo, gaudami jo nuolaužas?  ()

JAV MQ-9 „Reaper“ praradimas net tiesiai virš priešo teritorijos nėra jokia naujiena.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-03-15 Kiek skausmingas MQ-9 „Reaper“ praradimas JAV? Ar rusai išmoks ko nors naujo, gaudami jo nuolaužas?  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį, kovo 14 d., neutraliuose Juodosios jūros vandenyse netoli okupuoto Krymo dėl rusiško Su-27 susidūrimo su nepilotuojamu orlaiviu MQ-9 „Reaper“, JAV prarado bepilotį orlaivį.

JAV jau pareiškė, kad prieš avariją pora Rusijos lėktuvų Su-27 išpylė kurą priešais droną. Po susidūrimo, kad dronas nepatektų į rusų rankas, jis buvo sunaikintas. Tuo pat metu Rusija pranešė, kad MQ-9 Reaper „nukrito savaime“ dėl „staigių manevrų“, tačiau visi Rusijos lėktuvai „sėkmingai grįžo į bazę“.

Tuo pačiu metu iškilo klausimas dėl nuolaužų, kurios gali sudominti Rusijos Federaciją. Visų pirma, Pentagonas nedelsdamas paskelbė, kad „ėmėsi apsaugos priemonių“ ir atsisakė plačiau aptarti šį klausimą. Greičiausiai kalbama apie tai, kad praradus bepiločio orlaivio valdymą po to, kai jį taranavo Rusijos lėktuvas, įterptomis priemonėmis buvo pažeisti visi pagrindiniai jo komponentai.

Bet JAV MQ-9 „Reaper“ UAV praradimas net tiesiai virš priešo teritorijos nėra kažkas nepaprasto.

2017 m. ir du kartus 2019 m. šį UAV virš Jemeno numušė husiai, visus tris kartus dronas nukrito į priešo kontroliuojamą teritoriją. Dar vieną MQ-9 „Reaper“ Libijoje sunaikino Rusijoje pagaminta vidutinio nuotolio žemė-oras raketų sistema „Pantsir-S1“, aktyviai dalyvaujant „Wagner“. 2020 metais iš karto du tokio tipo dronai, pagal oficialią versiją, susidūrė Sirijoje, pagal neoficialią versiją jie buvo numušti.

 

Po šių incidentų daugiau nei optimistiška manyti, kad Rusijos Federacija neturi MQ-9 „Reaper“ nuolaužų, nes iš viso virš priešo teritorijos buvo pamesti mažiausiai šeši tokie bepiločiai orlaiviai. Taip pat nereikėtų manyti, kad JAV nebuvo pasirengusi tokiems scenarijams ir nenumatė garantuoto visų komponentų, galinčių būti svarbių priešui, sunaikinimo.

 

Taigi mažai tikėtina, kad kovo 14-osios įvykis danguje virš Juodosios jūros gali būti laikomas kokiu nors lūžiu. Be to, dėl to, kad bepilotis orlaivis buvo ne pirmasis, kurį dėl Rusijos veiksmų prarado JAV, vargu ar verta tikėtis drastiškų oficialaus Vašingtono žingsnių.

Tuo pačiu metu, kaip pažymėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų atstovas Jurijus Ignatas, JAV ir toliau naudoja MQ-9 „Reaper“, o vietoj dingusio Juodojoje jūroje veikia naujas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()