Prabilo apie Lietuvą galintį pažeminti sprendimą: jau teko imtis veiksmų  ()

Baltarusijos opozicijos politikas Pavelas Latuška teigia dar prieš kelis mėnesius žinojęs apie kai kurių Europos šalių siūlymus pergalvoti sankcijas baltarusiškoms trąšoms. Tačiau jis pabrėžia, kad kalbama ne apie visišką sankcijų kalio trąšoms naikinimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Apie tai, kad yra dalinio sankcijų panaikinimo kalio trąšoms galimybė, mums tapo žinoma prieš keletą mėnesių, gerokai anksčiau, nei ponas Igoris Udovickis paskelbė savo įrašą“, – neseniai baltarusių portalui „Zerkalo“ kalbėjo P. Latuška.

Jis komentavo didžiausio netiesioginio įmonės „Birių krovinių terminalas“ akcininko I. Udovickio šiomis dienomis feisbuke platinamą informaciją, esą Europos Komisija purena dirvą panaikinti sankcijas baltarusiškoms kalio trąšoms.

Verslininkas pasidalijo darbiniu EK dokumentu, kuriame teigiama, kad mineralinės trąšos atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant maisto saugumą, o kylančios jų kainos turės įtakos maisto prieinamumui, taip pat pabrėžiama, kad Rusija ir Baltarusija yra didžiausios kalio trąšų eksportuotojos, nuo kurių Europos Sąjunga labai priklausoma.

Tiesiogiai dokumente apie sankcijų panaikinimą nerašoma, tačiau I. Udovickis feisbuke aiškina, kad šio dokumento tezės yra privalomos, ir tai taps EK reglamentų rengimo pagrindu.

„Dabar EK rengia reglamentą, kuriuo bus panaikintos sankcijos baltarusiškoms trąšoms, visų pirma – kalio. Siūloma panaikinti sankcijas „Belaruskalij“, „Slavkalij“, šių įmonių produkcijai, jų vadovams ir akcininkams“, – rašo jis.

Svarstoma leisti tranzitą į trečiąsias šalis

Tačiau P. Latuška atkreipė dėmesį, kad šiuo metu vyksta diskusijos ne apie visišką sankcijų panaikinimą, o apie galimybę leisti kalio trąšų tranzitą į trečiąsias šalis.

„Apie visišką sankcijų panaikinimą kalio trąšoms, kaip leidžia suprasti I. Udovickis, mūsų duomenimis, nekalbama“, – teigė jis.

„Mūsų duomenimis, kai kurios senosios Europos valstybės, atsižvelgdamos į Afrikos ir Lotynų Amerikos, su kuriomis jas siena seni istoriniai saitai, interesus, stumia idėją atkurti kalio trąšų tranzitą per Europos Sąjungos teritoriją“, – leidiniui teigė jis.

Pasak P. Latuškos, visa tai bandoma pagrįsti pasauline grėsme maisto saugumui, tačiau jis teigė, esą situacija nėra tokia bloga, kaip aiškina lobistai.

Jo teigimu, Jungtinių Tautų organizacijos duomenimis, maisto kainos linkusios mažėti, tai esą liečia ir mažmenines kalio trąšų kainas.

Kalbos apie pasaulinį badą – pasaka

P. Latuška neseniai paviešintame vaizdo įraše kalbėjo, jog Baltarusijos diktatoriaus Aliaksandro Lukašenkos lobistai daro viską, kad sankcijos kalio trąšoms būtų panaikintos.

 

Jo teigimu, jie labiausiai mėgsta pasaką apie pasaulinį badą, kuris gresia dėl kalio trąšų trūkumo.

Kalbėdamas su portalu „Zerkalo“ jis priminė, kad sankcijos kalio trąšoms ir A. Lukašenkos režimo „kišenėms“ įvestos už konkrečius tarptautinės teisės pažeidimus, tarp jų – žmogaus teisių, už lėktuvo užgrobimą, agresiją prieš Ukrainą.

„Panaikinti jas tada, kai A. Lukašenkos režimas nepadarė nė vieno žingsnio, kad normalizuotų teisių ir laisvių situaciją Baltarusijoje? Žmogaus teisių pažeidimai ir represijos, tarp kitko, tik sustiprėjo ir tik stiprėja“, – kalbėjo baltarusių opozicijos atstovas.

Taigi jam atrodo, kad sankcijų panaikinimas kalio trąšoms mažai tikėtinas.

„I. Udovickio, kuris yra šioje situacijoje suinteresuotas asmuo, pareiškimai atrodo kaip lobizmas. Tuo labiau kad jis nepateikė savo skambių pareiškimų įtikinamų įrodymų“, – teigė P. Latuška.

Jis akcentavo, kad šiuo metu yra stojusi pauzė kalbant apie naują sankcijų paketą A. Lukašenkos režimui.

 

Jo teigimu, sustota būtent ties paketu, kuris turėtų sulyginti sankcijas Rusijai ir A. Lukašenkai, kad būtų išvengta sankcijų apėjimo per Baltarusiją.

Tiesa, P. Latuškos teigimu, Lenkijos pusė prieš keletą dienų pranešė, kad artėjama prie susitarimo.

„Šalia naujų sankcijų esant pauzei šiuo metu ir sprendimas dėl baltarusiškų kalio trąšų. Tuo pat metu Lietuva imasi prevencinių priemonių, kad per jos teritoriją neatsinaujintų trąšų tranzitas. Pavyzdžiui, buvo uždarytas vienas geležinkelio pasienio punktų“, – teigė Baltarusijos opozicijos atstovas.

P. Latuška taip pat priminė, kad „Lietuvos geležinkeliai“ (LTG) nutraukė sutartis su Klaipėdos bendrovėmis „Uosto vartai“ ir „Birių krovinių terminalas“.

„Dėl galimų bandymų apeiti sankcijas grupės įmonė „LTG Cargo“ nutraukė sutartį su „Uosto vartais“. Taip pat „LTG Cargo“ oficialiu raštu informavo BKT, jog stabdomos su bendrove sudarytos sutartys. Jeigu bendrovė norėtų atnaujinti paslaugų teikimą, jos prašoma pateikti deklaraciją dėl Lietuvoje įgyvendinamų tarptautinių sankcijų laikymosi ir kompetentingos Lietuvos institucijos išvadą, kad įmonei netaikomos sankcijos“, – Delfi patikslino LTG.

EK atstovas: procesas ne viešas

 

Portalas „Zerkalo“ taip pat citavo Europos Komisijos atstovą spaudai Peterį Stano, kuris teigė, kad visus sprendimus dėl naujų sankcijų ar esamų sankcijų pakeitimo valstybės narės priima vienbalsiai, o diskusijos dėl to esančios konfidencialios.

„Taryba nuolat peržiūri priemones ir jei reikia, kas koreguoja, o tai priklauso nuo turimos informacijos, tačiau visas procesas yra konfidencialus ir jo viešai komentuoti negalime“, – pabrėžė jis.

Jau anksčiau gerai su situacija susipažinęs politikas Delfi pasakojo, kad labiausiai už sankcijų baltarusiškoms trąšoms naikinimą pasisako Portugalija.

Tačiau jis pabrėžė, kad Portugalija mums nėra problema, didžiausia problema – pati EK.

„Ji labai spaudžia. Norima ieškoti išlygų, išimčių ir panašiai. Jie bendrai sankcijas Rusijai sieja su „Belaruskalij“, neva jei išlygos nepadarome įmonei „Belaruskalij“, tada netvirtiname papildomų sankcijų Rusijai, bando jie taip žaisti“, – situaciją nupasakojo pašnekovas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(9)
(22)
(-13)

Komentarai ()