Šių ginklų bijo net JAV kariuomenė: senatoriai reikalauja į Ukrainą nusiųsti monstrinius DPICM  ()

Keturi JAV respublikonų senatoriai ragina Baltuosius rūmus perduoti DPICM sviedinius Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keturi įtakingi JAV senatoriai iš Respublikonų partijos paragino Baltuosius rūmus kuo greičiau didinti karinę pagalbą Ukrainai. Jie nori nedelsiant priimti sprendimą dėl DPICM sviedinių perdavimo Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Atviras laiškas JAV prezidentui buvo paskelbtas kovo 22 d. Jį pasirašė respublikonai Michaelas McCaulas, Mikeas Rogersas, Jimas Rischas ir Rogeris Wickeris.

„Esame labai nusivylę jūsų administracijos nenoru suteikti Ukrainai tinkamo tipo ir kiekio tolimojo nuotolio ginklų ir manevro pajėgumų, kad būtų galima sukurti ir išnaudoti operatyvinius proveržius prieš rusus“, – rašė senatoriai. „Deja, Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms buvo atsisakyta laiku perduoti DPICM ir kitos įrangos ir dabar tiesioginės to pasekmės šiandien yra matomos mūšio lauke Bachmute ir kitose Ukrainos vietose.“

Jungtinių Valstijų Senato nariai ragina Bideną „nedelsiant“ priimti sprendimą dėl DPICM, nes ukrainiečiams labai reikia tokio tipo ginklų. DPICM atsargos JAV amunicijos sandėliuose yra labai įspūdingos ir siekia apie 3 milijonus vienetų.

Senatoriai Baltųjų rūmų nuogąstavimus, kad tiekimas sukels konflikto eskalavimą ir kitas nepageidaujamas pasekmes, laiko nepagrįstais. Jie ragina suteikti Ukrainai galimybę greitai nutraukti Rusijos agresiją, kad ukrainiečių kančia nebūtų tęsiama.

Kas yra DPICM?

DPICM („Dual-purpose improved conventional munition“) - tai kovinė artilerijos sviedinių arba raketų galvutė, kuri sprogsta ore dideliame plote pažerdama mažesnius užtaisus. Tai - kasetinė amunicija, kurios naudojimas yra labai kontroversiškas, nes ne visi tie mažesni užtaisai sprogsta ir po karo gali kelti pavojų civiliams.

 

2008 metais Dubline buvo pasirašyta Kasetinių ginklų konvencija. Ją pasirašė Kanada, Australija, Japonija, Vakarų Europos šalys, Lietuva, nemažai Afrikos ir Pietų Amerikos valstybių. Šiuo atveju svarbu paminėti, kad JAV, Ukraina ir Rusija neprisideda prie kasetinės amunicijos draudimo. Ir Rusija ne kartą šiame kare naudojo kasetinius užtaisus prieš Ukrainą.

Su šia technologija JAV buvo dirbama nuo šeštojo dešimtmečio pabaigos, bet pirmasis tikrasis DPICM ginklas buvo pagamintas aštuntajame dešimtmetyje - tai buvo 155 mm M483. Iki 1975 m. buvo naudojama patobulinta to DPICM versija M483A1. Sviedinys nešė 88 M42/M46 granatas primenančius užtaisus. Naujas 155 mm M864 sviedinys buvo pradėtas gaminti 1987 m, vėliau pasirodė M915 ir M916.

 

DPICM yra dvigubos paskirties (kaip nurodoma ir varde), nes veikia ir prieš pėstininkus, ir prieš šarvuotą techniką. Kai kurie mažieji užtaisai (kasetės) gali turėti uždelsto veikimo mechanizmus, kad sukurtų savotišką minų lauką. Aišku, vėlgi, tai prisideda prie diskusijų, kad kasetinė amunicija yra pavojinga civiliams ir gerokai po karo. Tai, beje, yra viena iš priežasčių, kodėl dar pernai Jungtinės Valstijos kartojo, kad netieks DPICM sviedinių Ukrainos gynybai ir greičiausiai pačios vengs naudoti DPICM.

(58)
(3)
(55)

Komentarai ()

Susijusios žymos: