Zelenskis atskleidė „slaptą ginklą“, kuris padėjo sutriuškinti rusus prie Kyjivo (Video)  ()

Pirmosiomis plataus masto karo dienomis Irpinės upė užtvindė daugiau nei 13 000 hektarų plotą, sustabdydama įsibrovėlių pažangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vanduo tapo slaptu ginklu, padėjusiu ukrainiečiams sustabdyti Rusijos kariuomenę Kyjivo srityje ir apsaugoti sostinę. Apie tai rašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Dėka Ukrainos karių puolimo rusų įsibrovėliai buvo priversti bėgti iš Kyjivo srities. Tai palengvino dar vienas slaptas ginklas, jau kelis šimtmečius padedantis Ukrainos kariams ginti šias žemes nuo priešų invazijų“, – rašė Zelenskis.

Prezidentas turėjo omeny Irpinės upę, kurios vandenys sutrukdė rusams patekti į Kyjivą prasidėjus plataus masto invazijai. Rusijos ginkluotosios pajėgos prie sienų su Ukraina sutelkė 107 bataliono taktines grupes, o vasario 24 dieną iš Baltarusijos per Černobylį patraukė daugiau nei 30 000 karių ir tūkstančiai šarvuočių, tikėdamiesi per tris dienas užimti Ukrainos sostinę.

Siekdama sustabdyti įsibrovėlius, Ukrainos valdžia antrąją invazijos dieną susprogdino Irpinės užtvanką, o pro pažeistus šliuzus besiveržianti upė užtvindė apie 13 000 hektarų teritoriją, įskaitant Demidovo kaimą, esantį 35 km į šiaurę nuo Kyjivo.

 

Partizanų teigimu, vandens lygis per parą pakilo apie metrą, todėl RF ginkluotųjų pajėgų technika toliau žengti į priekį negalėjo. Okupantai ieškojo būdo kirsti užtvindytą teritoriją, o tai suteikė Ukrainos kariams pakankamai laiko persigrupuoti, paruošti artileriją ir sukurti dvi gynybines linijas aplink Kyjivą.

„Vanduo tapo gynybos ginklu“, – sakė gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

Visi tiltai per Irpinę buvo sugriauti, todėl rusams teko statyti pontonines perėjas. Tuo pat metu Rusijos kariai tapo gana lengvu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taikiniu. Dėl to Rusijos armija turėjo trauktis iš Kyjivo srities, praradusi trečdalį karinės technikos ir daug gyvosios jėgos.

 

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad pirmoji gynybos linija, pastatyta pirmosiomis invazijos dienomis, sutampa su 1941 metais sukurta gynybos linija, skirta nacistinės Vokietijos kariuomenei stabdyti. Tada SSRS paruošė daugybę minų laukų palei Irpinės upės krantus, kurie padėjo atsilaikyti du mėnesius.

O dar anksčiau, Kyjivo Rusios laikais, maždaug toje pačioje vietoje kunigaikštis Vladimiras Didysis pastatė „žalčių pylimus“ – gynybos sistemą, kuri saugojo nuo klajoklių antpuolių iš pietų ir pietvakarių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(70)
(0)
(70)

Komentarai ()

Susijusios žymos: