„Jei Vakarai priims politinį sprendimą, karas Ukrainoje baigsis iki metų pabaigos“  ()

Iš Vakarų partnerių gavusi daugiau tolimojo nuotolio didelio tikslumo ginklų, Ukraina ims taikytis į Rusijos pozicijas okupuotame Kryme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvęs JAV pajėgų Europoje vadas, į atsargą išėjęs generolas leitenantas Benas Hodgesas, naujame interviu sakė: „Visiems aišku, kad Krymas turi būti išlaisvintas. Jeigu JAV ir kitos šalys aprūpintų Ukraina viskuo, ko tam reikia, ypač didelio tikslumo tolimojo nuotolio ginklais, Krymą Rusijos kariams tai pavers nepakenčiamu. Pavyzdžiui, tiesioginiai smūgiai galėtų būti suduoti laivynui Sevastopolyje, oro pajėgų bazei Sakyje, logistikos centrui Jankoje ir kitiems objektams... Pataikai į juos didelio tikslumo ginklais, ir likti Kryme Rusijos kariams tampa labai labai sunku“, – sakė Hodgesas.

Jis pabrėžė, kad toks ginkluotųjų pajėgų žingsnis yra būtinas, tačiau tam Ukrainos kariuomenei prireiks daugiau didelio tikslumo ginklų. „Kai tai bus padaryta, ateis laikas vėl smogti Krymo tiltui ir izoliuoti Krymą. Šis scenarijus yra labai realus ir iš tikrųjų gali įvykti jau šios vasaros pabaigoje. Tačiau raktas į viską yra Vakarų valia suteikti Ukrainai ilgo nuotolio ginklų“, – sakė Hodgesas.

„Norėčiau, kad mano vyriausybė aiškiai pasakytų: „Mums reikia Ukrainos pergalės“. Kad JAV politika yra Ukrainos pergalė, kaip apibrėžė prezidentas Zelenskis: visiškas Ukrainos teritorinio vientisumo atkūrimas, visų deportuotų ukrainiečių sugrąžinimas, rusų atsakomybė už visus karo nusikaltimus. Ir tada - saugumo garantijos, įskaitant įstojimą į NATO. Būtent tokį vaizdą norėčiau matyti“, – sakė Hodgesas.

 

Jo vertinimu, dabar JAV parama tokiai karo pabaigai yra „gana didelė, bet dar ne vieninga“. „Ir todėl šiuo metu prioritetas yra užtikrinti Ukrainos pergalę prieš Rusiją. Tai yra svarbiausia dalis. Turime padėti Ukrainai nuolat dėti pastangas modernizuoti gynybą. Ukraina turi būti apginkluota iki dantų, kaip, pvz. Pietų Korėja. Kad Rusija nebekartotų atakų“, – mano generolas.

Hodgeso nuomone, jei Vakarai priims tokį politinį sprendimą ir aprūpins Ukraina viskuo, ko jai reikia, karas baigsis iki metų pabaigos. „Jei to nepadarysime, karas tikriausiai tęsis kitais metais", – sakė Hodgesas.

(48)
(5)
(43)

Komentarai ()

Susijusios žymos: