„Audra dykumoje“. Ukrainoje įvyks kai kas monstriško: tokio uraganinio puolimo pasaulis neregėjo 30 metų  ()

Vakarų karo ekspertai artėjantį Ukrainos kontrpuolimą palygino su tarptautinės koalicijos mūšiais Irake 1991 metais. M1 „Abrams“ tankai per kelias valandas pramušė „Saddamo gynybos liniją“, Kryme tai gali pasikartoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ginkluotosios pajėgos ruošiasi panaudoti Vakarų ginklus „didžiojo sprogimo“ kontrpuolimui. Tikėtiną ginkluotųjų pajėgų taktiką britų bulvarinis leidinys „The Sun“ aprašė pasikalbėjęs su į atsargą išėjusiais generolais iš JAV ir Didžiosios Britanijos.

„Naujoji karių banga už fronto linijos yra pasiryžusi ginti tėvynę. Jie treniruojasi valdyti naujos rūšies ginklus“, – pažymėjo autoriai.

Ekspertų teigimu, kontrpuolimo pagrindas bus koviniai vienetai, ginkluoti koviniais tankais „Challenger 2“, M1 „Abrams“ ir „Leopard 2“, taip pat šarvuočiais „Stryker“ ir „Bradley“ bei naujomis artilerijos sistemomis.

Ukraina sulauks didelės sėkmės ir sutelks savo pastangas į galutinį Krymo susigrąžinimą, sakė buvęs JAV pajėgų Europoje vadas generolas Benas Hodgesas.

Į atsargą išėjęs britų armijos brigados generolas Benas Barry kalba apie būsimą kontrpuolimą kaip apie „didįjį sprogimą“, kuriuo bandoma išeiti iš aklavietės, ypač aplink Bachmutą.

Hodgesas įsitikinęs Krymo susigrąžinimo prioritetu. Kijevas žino, kad nesusigrąžinus pusiasalio visa Ukraina niekada nebus saugi, sakė buvęs vadas.

Ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimui pusiasalyje daugiausia dėmesio bus skiriama jo izoliavimui, pertraukaint Rusijos sausumos tiltą pietų Ukrainoje.

„Užduotis yra sunaikinti šį tiltą ir padidinti didelio tikslumo ginklų skaičių, kad būtų galima pataikyti į taikinius ir padaryti pusiasalį neprieinamą Rusijos ginkluotosioms pajėgoms“, – aiškino Hodgesas.

Jo nuomone, rusai Kryme laukia smūgių oro bazėms, Juodosios jūros laivynui, logistikos ir valdymo centrams. Ukraina taip pat parinks kelias vietas, kad pradėtų atakas siaurame kelių km pločio fronte ir pramuštų įtvirtintas fronto linijas naudodamas tankus, motorizuotus pėstininkus, inžinierius ir artileriją.

Operacijos „Audra dykumoje“ patirtis: Ukraina gali pradėti žaibišką karą

 

Britų pulkininkas Hamishas de Brettonas-Gordonas galimą Ukrainos smūgį palygino su 1991 m. operacija „Audra dykumoje“. Ukrainos pajėgos, jo skaičiavimais, per žaibo karą nueis 320 km už Rusijos gynybos linijos.

Pulkininkas de Brettonas-Gordonas prisiminė tarptautinės koalicijos Irake patirtį. M1 „Abrams“ tankai sugebėjo per kelias valandas prasibrauti per „Saddamo liniją“ – gynybinius įtvirtinimus iš smėlio ir betono Irako ir Kuveito pasienyje.

„Operacija „Audra dykumoje“  truko tik 100 valandų. Amerikiečių ir britų karių vadovaujama armija Sadamo tankus ir karius pavertė faršu, jie masiškai pasidavė“, – sakė de Brettonas-Gordonas.

 

Norint surengti tokį greitą žaibišką karą, svarbu užtikrinti tinkamą logistikos lygį.

Ukrainiečiai yra labai gudrūs. Man daro įspūdį, kaip jie veikia. Nelabai ką galime juos išmokyti. Akivaizdu, kad išmokėme juos naudoti mūsų tankus ir artileriją, bet, kalbant apie generolų mokymą, jie yra labai įspūdingi. Dabar jie turi tankus ir artileriją artimai kovai. Esu tikras, kad jiems pasiseks“, – tęsė karys.

Rusijos ir Rytų Europos saugumo ekspertė Samantha de Bendern nesutinka su tuo, kad Krymas taps pagrindiniu Ukrainos tikslu, nes pusiasalio išlaisvinimo idėja Jungtinėse Valstijose nėra sveikintina. Atakos taikinys bus rytų kryptis.

Bendern įsitikinusi, kad bet kokiam Ukrainos puolimui reikalinga oro pagalba.

„Kad ir koks būtų puolimo planas, Ukraina niekada nepasiduos. Jie kovos iki paskutinio žmogaus“, – sakė ekspertė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(95)
(2)
(93)

Komentarai ()