„Tai visiškai slapta ir labai galinga.“ Skelbia apie ypatingą Ukrainos oro gynybos sistemą (Foto)  ()

„Slapta sistema“ padeda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms gauti informacijos apie Rusijos dronus ir lėktuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buvusio „Roscosmos“ vadovo Dmitrijaus Rogozino sūnus Aleksejus savo „Telegram“ kanale teigė, kad Ukrainos skaitmeninė sistema „Viražas-Planšetė“ („Вираж-Планшет“) yra vertingas informacijos šaltinis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

„Tai visiškai slapta ir labai galinga“, – pabrėžė jis.

Pasak Rogozino sūnaus, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nusprendė rinkti duomenis apie Rusijos aviaciją, padedamos žmonių.

„Kaip modernizuoti oro erdvės gynybos sistemą, kad ji padėtų radikaliai sutrumpinti informacijos perdavimo ir sprendimų priėmimo laiką dėl dronų ir priešo lėktuvų? Ukrainos ginkluotosios pajėgos nusprendė suskaitmeninti visus duomenis ir padaryti duomenų rinkimą įprastu, populiariu reikalu“, – rašė jis.

Kaip „įrodymą“ jis nurodė ekrano kopiją iš „Viražo-Planšetės“. Šią nuotrauką paskelbė daugelis žiniasklaidos priemonių. Ekrane pažymėti objektai – 2022 metų vasario 24 dieną į Ukrainą paleisti Rusijos lėktuvai ir raketos.

Rogozino sūnus praneša, kad internete informacijos apie „Viražą-Planšetę“ praktiškai nėra, tačiau iš karto nurodo tam tikrą „turimą informaciją“ ir sako, kad ši sistema „yra pagrindinis situacijos oro erdvėje suvokimo šaltinis“.

 

Jis taip pat palygino „Viražo-Planšetės“ sistemą su „Flightradar“ paslauga ir pridūrė, kad Ukrainos sistema rodo tik „Rusijos pilotuojamų ir nepilotuojamų orlaivių, įskaitant skrydžių maršrutus“, duomenis.

„Būtent iš šios sistemos Ukrainos ginkluotosios pajėgos gauna informaciją“, – pabrėžė jis.

Jis nepamiršo pridurti, kad „Viražas-Planšetė“ „renka duomenis ne tik iš įvairių tipų Ukrainos ir NATO žvalgybos tarnybų, bet ir iš „civilinių“ šaltinių, tokių kaip vaizdo kameros, nuotraukų fiksavimas išmaniuosiuose telefonuose ir antenos, sumontuotos ant civilinių objektų.“

 

Pasak jo, ši sistema „bando Ukrainą paversti viena didele paskirstyta antena“ ir „leidžia iki paskutinės akimirkos neįjungti radarų sistemų, o tai mažina Rusijos antiradarinių raketų efektyvumą“. Iš kur gavo šią informaciją, jis nepaaiškino.

Rogozino sūnus pasiūlė atsižvelgti į „šią patirtį“, „siekiant sumažinti Rusijos aviacijos technikos nuostolius ir panaikinti priešo bepiločių orlaivių skrydžius“ Rusijos Federacijos teritorijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()