„NATO valstybės narės siųs karius į Ukrainą“. Tarp jų ir Lietuva  ()

Buvusio NATO generalinio sekretoriaus Anderso Rasmusseno teigimu, viena iš šalių, galinčių apsispręsti „dislokuoti karius“, gali būti Lenkija, o Baltijos šalys gali ja pasekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kurios Šiaurės Atlanto aljanso šalys gali norėti siųsti savo karius į Ukrainą, jei Kyjivas liepos 11-ąją Vilniuje vyksiančiame viršūnių susitikime negaus realių saugumo garantijų. Tai sakė buvęs NATO generalinis sekretorius Andersas Rasmussenas, birželio 7 dieną rašo „The Guardian“.

Rasmussenas sakė, kad net jei Kyjivas gaus saugumo garantijas, tam tikra Aljanso valstybių grupė neleis Ukrainos narystės NATO klausimo išbraukti iš darbotvarkės. Jis taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad pagal Vašingtono sutarties 5 straipsnį NATO suteikia visas saugumo garantijas tik savo visavertėms narėms.

Anot jo, saugumo garantijos Ukrainai turėtų apimti keitimąsi žvalgybos duomenimis, bendrus mokymus, šaudmenų gamybos plėtrą, taip pat ginklų tiekimą, siekiant atgrasyti Rusijos Federaciją nuo agresijos.

„Jei NATO nepavyks susitarti dėl aiškaus būdo Ukrainai į priekį, yra tikimybė, kad kai kurios šalys gali imtis priemonių individualiai“, – sakė Rasmussenas.

Buvusio NATO vadovo teigimu, viena iš šių šalių gali tapti Lenkija, o Baltijos šalys ja pasekti. Politikas neatmeta „galimybės dislokuoti karius sausumoje“.

 

„Manau, kad lenkai rimtai pagalvos apie norinčiųjų koalicijos suburimą, jei Ukraina nieko negaus Vilniuje. Nereikėtų nuvertinti lenkų jausmų, lenkai jaučia, kad Vakarų Europa neįsiklausė į jų perspėjimus dėl Rusijos per ilgai“, - sakė Rasmussenas.

Politikas taip pat pažymėjo, kad Kyjivo prašymas suteikti tokią pagalbą būtų visiškai teisėtas.

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas padėkojo buvusiam NATO vadovui už viešą palaikymą.

„Neįmanoma sukurti naujos Europos saugumo struktūros be Ukrainos“, – sakė Jermakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(34)
(7)
(27)

Komentarai ()