[ŽT] Rusijos elito nuotaikos dugne. Skelbiama, ką tyliai kalba apie Putiną  ()

Rusijos elito nuotaikos prastėja: vis mažiau jo atstovų tiki, kad Putinas gali laimėti karą prieš Ukrainą. Geriausia išeitis Kremliui Rusijoje - įšaldyti karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai teigiama „Bloomberg“ publikacijoje.

Laikraštis cituoja šaltinius, kurie teigia, kad daugelis Rusijos elito narių pavargo nuo karo ir nori, kad jis baigtųsi. Niekas nenori reikšti savo nuogąstavimų V. Putinui, tačiau visi įsitikinę, kad invazija smarkiai sukrėtė jo, kaip prezidento, kadenciją.

Leidinio pašnekovai teigia, kad geriausias variantas būtų taikos derybos 2023 m. antroje pusėje ir karo „įšaldymas“, kuris leistų V. Putinui paskelbti „Pyro pergalę“ ir visgi prijungti dalį Ukrainos teritorijų.

„Elitas atsidūrė keblioje padėtyje: jie bijo tapti atpirkimo ožiais kare, kuris neturi jokios prasmės. Tikrai stebina, kokiu mastu tarp Rusijos elito paplito mintis, kad V. Putinas šio karo nelaimės“, - sako Kirilas Rogovas, buvęs Rusijos vyriausybės patarėjas, kuris prasidėjus plataus masto invazijai išvyko į Vieną.

Agentūra „Bloomberg“ prognozuoja, kad dėl nepakankamos Rusijos kariuomenės sėkmės sustiprės pareigūnų bandymai dėl nesėkmės kaltinti vieni kitus.

Situaciją dar labiau komplikavo Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sugriovimas, pažymi laikraštis. Pavojaus jausmą didina ir bepiločių lėktuvų atakos prieš Maskvą bei mūšiai Belgorodo srityje.

Dabar net tie, kurie palaikė invaziją ir ragino Rusijos kariuomenę imtis aktyvesnių veiksmų, abejoja Rusijos perspektyvomis šiame kare. Nacionalistai, vadovaujami „Wagner PMC“ savininko Jevgenijaus Prigožino, dėl visko kaltina Rusijos gynybos ministeriją ir ragina skelbti visuotinę mobilizaciją bei įvesti karo padėtį.

 

Tuo pat metu V. Putinas ir jo aukščiausi pareigūnai primygtinai tvirtina, kad Rusija laimės, nors jau nebeaišku, kas tiksliai yra pergalė, nes rusams nepavyko užimti Kijevo.

Dauguma Rusijos elito narių pripažino, kad negali daryti įtakos situacijai, ir susitelkė į savo neatidėliotinus darbus.

Tuo tarpu Rusija sugriežtino represijų varžtus, o vidurinioji klasė, kuri anksčiau sudarė opozicijos V. Putinui pagrindą, arba paliko šalį, arba atlieka laisvės atėmimo bausmes, arba tyli. Apklausos rodo, kad dauguma paprastų rusų ir toliau palaiko V. Putiną, nors baiminasi, kad jų šeimos nariai ir draugai bus mobilizuoti ir išsiųsti į karą.

 

Tuo tarpu rusų stačiatikių nacionalistas Konstantinas Malofejevas teigia, kad po 6 mėnesių Rusija turės pranašumą šaudmenų ir sviedinių gamyboje, o tada bus pasirengusi pulti.

„Bloomberg“ pažymi, kad Rusija vis dar turi didžiulius išteklius kovai, o Ukraina ruošiasi kontrpuolimui.

Rusijos elito atstovai supranta, kad jų laukia ilgus metus truksianti tarptautinė izoliacija ir didėjanti priklausomybė nuo Kremliaus.

„Pareigūnai prisitaikė prie situacijos, tačiau niekas nemato šviesos tunelio gale. Į ateitį jie žvelgia pesimistiškai. Geriausia, ko jie gali tikėtis, tai, kad Rusija pralaimės ir nebus totaliai nužeminta“, - laikraštis citavo dabar Berlyne gyvenančią buvusią Rusijos žurnalistę ir Rusijos centrinio banko patarėją Aleksandrą Prokopenko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(22)
(0)
(22)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()