Ukraina numušė modernizuotą Rusijos raketą. Skelbiamas rimtas pavojus  ()

Pasak Ukrainos oro pajėgų pranešėjo Jurijaus Ihnato, Ukrainos oro gynybos pajėgoms pavyko virš Odesos ir Mykolajivo regionų numušti „Ch-35U“ raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pajėgos arčiau Ukrainos sienų perkelia raketų sistemas „Bal“. Šių raketų veikimo nuotolis yra didesnis nei manyta anksčiau, sako Ukrainos oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ihnatas.

Anot jo, „Bal“ dabar skirta naikinti antžeminiams taikiniams. Tiesa, oficialiai „Bal“ yra pakrančių apsaugos sistema, salvėmis leidžianti priešlaivines raketas „Ch-35E“. Tačiau dabar Rusija perkėlė „Bal“ toli nuo vandens, į Briansko regioną, todėl akivaizdu, kad šios raketos bus naudojamos antžeminiams taikiniams atakuoti. Rusija praneša, kad „Bal“ gali naikinti taikinius 500 kilometrų atstumu, tačiau tiksli informacija nėra žinoma. Įprastai, „Ch-35U“ lekia iki 260 km, „Ch-35E“ - iki 300 km.

„Bal“ paleidimo įrenginiai, sumontuoti ant sunkvežimių platformų, turi po 8 raketas. Įprastai kartu veikia 4 tokie įrenginiai, kad galėtų paleisti 32 raketų salvę. Vėlgi, reikia pabrėžti, kad „Bal“ sistema, kuri tarnybą pradėjo 2008 metais po 4 metų bandymų, pirmiausia skirta pakrančių apsaugai. Įprastai šios sistemos šaudo ne „Ch-35U“ raketomis, kurių grėsmę pabrėžia Ihnatas, o „Ch-35E“, bet iš esmės „Ch-35U“ ir „Ch-35E“ iš gynybos perspektyvos skiriasi mažai. Ukraina dabar mato, kad „Bal“ sistemos buvo pritaikytas sausumos taikiniams atakuoti. 2021 metais Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS pranešė, kad „Bal“ po atnaujinimo pasiekė 500 km veikimo nuotolį.

 

Bet „Ch-35U“ grėsmė Ukrainai siejama ne tik su kažkur Brianske dislokuotomis „Bal“ sistemomis. Tiesą sakant, jos stebimos ne Rytų, o Pietų Ukrainoje. Tai verčia prisiminti, kad „Ch-35U“ gali būti leidžiama ir sraigtasparnių, ir laivų.

 

Ihnatas pažymėjo, kad „Ch-35U“ kovinė galvutė sveria 150 kilogramų. Ji yra mažesnė už kitas Rusijos raketas, todėl ją sunkiau aptikti. Pavyzdžiui, „Ch-101“ arba „Kalibr“ kovinė galvutė sveria nuo 400 iki 500 kilogramų.

Anot Ihnato, okupantai jau panaudojo tokias raketas atakuodami Odesos ir Mykolajivo sritis, todėl jos dislokuotos tikrai ne tik Brianske. Ukrainos oro gynybos pajėgoms šiose srityse pavyko numušti kelias „Ch-35U“ raketas. „Tai rodo, kad priešui trūksta raketinių ginklų: sparnuotųjų raketų ir balistinių raketų“, – pridūrė Ihnatas.

(31)
(3)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: