Dideli pokyčiai. Rusijos gubernatoriai gavo netikėtą įsakymą tiesiai iš Kremliaus  ()

Kremlius prašo Rusijos gubernatorių pakeisti nekrologus į pozityvias žinutes.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos puslapio „Vesta“ žiniomis, gubernatoriai Rusijoje iš Kremliaus gavo įsakymą „atsargiau“ elgtis su informacija apie žuvusiuosius, nes tai kelia nerimą gyventojams. Vietoje nekrologų gubernatoriams siūloma skelbti pozityvias žinias apie pagalbą mobilizuotųjų šeimoms, humanitarinę pagalbą ir karinius apdovanojimus.

Pastaruosius kelis mėnesius nekrologai neskelbiami Vologdos srityje, Tuvoje ir Buriatijoje bei keliuose kituose regionuose, kur karo prieš Ukrainą aukų statistika yra aukšta. Štai Chakasijoje paskutinis nekrologas apie Ukrainoje žuvusį rusą buvo paskelbtas balandžio pabaigoje.

Tuvos lyderis Vladislavas Chovaligas apie šio regiono gyventojų žūtis Ukrainoje nekalba nuo praėjusių metų gegužės. Tuva kartu su Buriatija pirmauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų nuostolių statistikoje.

Buriatijos vadovas Aleksejus Cydenovas nuo 2022 m. gruodžio neskelbia kovotojų nekrologų, bet rašo apie pagalbą kariams ir jų šeimoms. Buriatija yra vienas iš regionų, kur vyko protestai prieš karą ir mobilizaciją.

Maskvos meras Sergejus Sobianinas apie žuvusių miesto gyventojų skaičių visiškai nekalba. Sankt Peterburge paskutinė oficiali valdžios užuojauta dėl karių žūties skelbta praeitą balandį.

Ir šį pasakojimą būtų galima tęsti. Rusijos miestų ir regionų vadovai nebekalba apie nuostolius kare prieš Ukrainą jau kelis mėnesius. Jie neskelbia nekrologų, užuojautų net iškiliems karininkams. Rusijos gynybos ministerija paskutinį kartą skelbė Ukrainoje žuvusiųjų skaičių pernai rugsėjį – pasakojo nesąmones, kad žuvo tik 5937 rusai.

 

Bet yra ir išimčių. Sachalino vadovas Vasilijus Limarenko birželio 19 d. paskelbė apie dviejų regiono gyventojų žūtį.

Šiuo metu, BBC ir „Mediazona“ skaičiavimais, kare su Ukraina žuvo mažiausiai 25 218 Rusijos karių, skaičiuojant viešai kur nors paskelbtas pavardes. Žurnalistai stebi Rusijos laikraščius, socialinius tinklus, ir į tą skaičių įtraukia tik tuos karius, kurių vardai ir pavardės yra žinomi. BBC rašo, kad per karą Rusija galėjo netekti bent 50 tūkstančių žmonių, tiesiog ne visi jie gavo nekrologus ar kitas žinutes viešojoje erdvėje. Rusija iš viso tikriausiai neteko bent 225 tūkstančių karių, skaičiuojant ir stipriai sužeistus, dezertyravusius. Bet visi tokie skaičiavimai iš atvirų šaltinių visada bus netikslūs. Tikrasis skaičius greičiausiai yra daug didesnis.

 

Ukraina skaičiuoja, kad nukovė 222 tūkstančius rusų karių. Ukrainos ginkluotosios pajėgos irgi negali tiksliai to suskaičiuoti, ypač po tolimesnių smūgių. Taigi, tikrasis skaičius tikriausiai yra kažkur tarp 50 ir 222 tūkstančių žuvusiųjų.

(29)
(2)
(27)

Komentarai ()

Susijusios žymos: