Slaptas FSB kankinimų kalėjimas. Skelbiamas netikėtas video (Video, foto)  ()

Teigiama, kad šiuo metu „Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų koncentracijos reabilitacijos centre“ kali 230 vyrų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepriklausomo karo istorijos autoriaus ir tyrinėtojo ChrisO_wiki „Twitter“ paskyroje publikuojamas vaizdo įrašas apie FSB  įkalintus mobilizuotus Rusijos karius, atsisakiusius kovoti. Teigiama, kad šiuo metu „Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų koncentracijos reabilitacijos centre“ kali 230 vyrų.

 

Nuo 2023 m. lapkričio mėn. buvo gaunami nuolatiniai pranešimai apie rusų, atsisakiusių kovoti, įkalinimus ir kankinimus kultūros namų (sovietmečio kultūros centro) rūsyje Zaicevės kaime Luhansko srityje.

Vaizdo įraše rodoma dešimtys vyrų, kalinamų beveik visiškoje tamsoje, šviečiant tik vienai lemputei. Jie guli ant grindų arba sėdi ant kėdžių. Pranešėjas sako, kad ten yra apie 221–230 vyrų.

Įstaigą jis vadina „Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų koncentracijos reabilitacijos centru“, kuris, jo teigimu, naudojamas „kovotojams, tariamai atvežtiems reabilitacijai po kovinių operacijų“. Jis sarkastiškai apibūdina jų „apgyvendinimo“ sąlygas.

„Čia miegame, labai patogu, šilta“, – sako pasakotojas. Jis komentuoja, kad ant grindų gulintys vyrai miega ant „medžio drožlių plokščių lakštų“.

Pasakotojas nežino, kiek tiksliai vyrų yra įstaigoje. „Tai ne teismas“, sako jis, „čia viskas apipinta gandais“. Greičiausiai jis turi omenyje vyrus, kuriuos FSB periodiškai išveda ir kankina viršutiniuose (kituose) pastato aukštuose.

 

Remiantis kitų karių pasakojimais, vyrai į Zaicevę atvežami iš karinių įkalinimo įstaigų, esančių netoli Troickės ir Rozsypne, kur politiniai pareigūnai bando daryti spaudimą ir įtikinti grįžti atgal į frontą.

Tie, kurie vis dar atsisako, yra atvežami į Zaicevę, FSB „priežiūrai“. Į ukrainiečių nelaisvę patekęs rusų karys Dmitrijus Karpovas pasakojo, kad 2022 m. lapkritį buvo įkalintas, kankinamas elektros šoką sukeliančiais ginklais ir buvo marinamas badu 15 dienų, prieš perkeliant į kitą vietą.

Vienas kareivis, kuris lapkritį buvo įkalintas Zaiceve, parašė savo žmonai žinutę (kai kurie vyrai, atrodo, sugebėjo su savimi turėti savo telefonus): „Mano mylimoji, mes laikomi rūsyje, mums ribojami maisto ir vandens ištekliai. Jie neleidžia net į tualetą, per prievartą mus bando išsiųsti į frontą. Neatlieka tyrimo, neveža į kardomąjį kalinimą, mums nuolat grasina. Galbūt dar pasimatysime. Bet kokiu atveju, tai mano atsisveikinimas. Aš jus visus myliu, bet pavargau tylėti. [Pulkininkai] Rumiancevas ir Dorošenko yra dėl visko kalti.“

Žmona, gavusi šią žinutę iš savo vyro, kreipėsi į Rusijos kariuomenę, informuodama apie neteisėtą elgesį su vyru ir jo bendražygiais, tačiau tai nieko gero nedavė. Jos teigimu, kai kurie Zaicevėje laikomi vyrai Ukrainos žiemą buvo priversti kasti apkasus ir miegoti laukuose po atviru dangumi. „Jiems reikėtų atsiųsti šiltų drabužių“, – sakė žmona. – „Bet mes nežinome, kaip.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(3)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: