„Aplink siautėja emocijos.“ Suomijos salose didžiulė banga, skelbiama apie Rusijos puolimą  ()

Karas Ukrainoje privertė dalį Suomijos gyventojų suabejoti, kad neginkluotų salų negali užpulti agresorius. Salyno gyventojai prie Rusijos konsulato rinkosi palaikyti ukrainiečius ir priversti politikus susimąstyti apie pavojų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Suomiai reikalauja leidimo rengti karines pratybas Alandų salose, nes bijo Rusijos puolimo. Tai teigiama birželio 22 d. paskelbtame „Politico“ straipsnyje.

Žurnalistai teigė, kad pastaruoju metu prie Rusijos konsulato Alandų salose „siautėjo emocijos“. Vietos gyventojai su plakatais ir vėliavomis išėjo į gatves protestuodami prieš Rusijos invaziją į Ukrainos teritoriją.

„Vietiniai žino, kad jų salos yra palei strategiškai svarbius Baltijos jūros kelius, kurie istoriškai patraukė kaimyninių karinių jėgų dėmesį. Jie nerimauja, kad Rusijos vyriausybė po 16 mėnesių atakos kaimyninėje Ukrainoje gali nukreipti savo žvilgsnius į Alandų salas, kuriose, kaip skelbia tarptautinės sutartys, militarizacija negali vykti“, – pabrėžė žiniasklaida.

Leidinyje rašoma, kad Alandų salų gyventojų nuraminimas tampa naujosios Suomijos vyriausybės „saugumo politikos prioritetu“. Buvęs Suomijos žvalgybos vadovas Pekka Toveri įsitikinęs, kad Baltijos jūroje esančio salyno demilitarizacija turi būti sustabdyta.

„Tai padėtų mums lengviau reaguoti, kai reikia, ir padidintų Alandų salų gyventojų ir kitų saugumą, jei situacija pablogėtų“, – aiškino generolas majoras.

 

Žurnalistai pabrėžė, kad šiuo metu Alandų salose nėra karių ar karinių objektų, kariai negali vykdyti patruliavimo ar mokymų. Sprendimas demilitarizuoti salas buvo pagrįstas tuo, kad būnant tokio statuso joms negresia puolimas. Tačiau, anot žiniasklaidos, po plataus masto Rusijos karių invazijos į Ukrainą suomiai siekia persvarstyti sprendimus, ribojančius jų galimybes ginti savo teritoriją.

„Ar šios plačiai paplitusios antipatijos Rusijai pakaks, kad Suomijos lyderiai sustabdytų Alandų salų demilitarizaciją, priklauso nuo naujosios vyriausybės Helsinkyje, kuri bus suformuota per ateinantį mėnesį, platformos“, – pridūrė žiniasklaida.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(0)
(56)

Komentarai ()