„Nesame tam pasiruošę.“ Arestovyčius skelbia, kad Ukrainai smogs 3 didžiulės problemos (Video)  ()

„Esame labai jauna visuomenė, kuri nežino, kas yra strateginis planavimas.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Oleksijus Arestovyčius, Ukrainos politikas, tinklaraštininkas, aktorius, politikos ir karo apžvalgininkas, buvęs žvalgybos karininkas, Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjas, palietė Ukrainoje dabar nepopuliarią temą, kuri vis dėlto susijusi su labai rimtais dalykais. Anot jo, ukrainiečiai kasdien kaupia rizikas ir patenka į daugybę Ukrainos spąstų.

„Mes nugalime Putiną mūšio lauke, bet mūsų problema yra ta, kad esame labai jauna visuomenė, kuri nežino, kas yra strateginis planavimas. Turime iš karto pasiruošti visoms galimybėms, net ne morališkai, o finansiškai. O matant bombų slėptuvių būklę, yra aišku, kad nesame niekam pasiruošę, net 17-ąjį karo mėnesį“, – interviu Ingai Mezerei sakė Arestovyčius.

Anot analitiko, esame labai naivūs, nes turime tik vieną planą – pergalę prieš Rusiją ir Putino imperijos žlugimą. Niekas nenori rimtai diskutuoti apie visus kitus vystymosi variantus tiek valstybiniu, tiek visuomeniniu lygmeniu.

„Tačiau net draugas Stalinas suprato, kad galima priveržti varžtus tiek politiškai, tiek ekonomiškai, bet tai neįmanoma: žmonėms tenka per didelė našta. O mūsų žmonėms tenka triguba našta: psichologinė, ekonominė ir politinė. Įtampa visuomenėje kaupiasi šuoliais, o tokia padėtis ilgai tęstis negali. Įtampa sprogs po karo arba, neduok Dieve, karo metu, jei tai tęsis pakankamai ilgai. Ir tada mums mažai nepasirodys“, - sakė Arestovyčius.

Tuomet ekspertas įvardijo tris spąstus, į kuriuos ukrainiečiai patys lenda. Pirmieji spąstai yra santykiai su Rusija. Visa mūsų valstybinė ir viešoji mintis neperžengia etapo, kuris prasidės po Rusijos žlugimo ir pergalės prieš Rusiją. Mes neturime Ukrainos plėtros plano 50 metų, o pats šio klausimo iškėlimas sukelia dantų griežimą, keiksmus ir diskusijų draudimą.

 

„Jei Rusijos imperializmas žlugs, patirsime didžiulį šoką. Pamatysime, kad neplanavome ir nėra nieko, kur nebūtų Rusijos ir sunkios kovos su ja“, – aiškino Arestovyčius.

Antrieji spąstai yra mito visuomenėje atsiradimas, kurį sudaro Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir gynybos pajėgų šlovinimas. Pasibaigus karui, kai žmonės, turintys potrauminį sindromą, aštrų teisingumo jausmą, pretenzijas visuomenei ir įprotį viską spręsti jėga, grįš į civilinį gyvenimą, kils daugybė buitinių konfliktų. Ir kariuomenė bus pradėta suvokti kaip pavojaus šaltinis.

„Jau šiandien yra karo komisarų, kurie griebia žmones gatvėse. Ir tai jau sukėlė sindromą, kad uniformuotas žmogus gatvėje yra pavojingas. O kas bus ateityje“, - pridūrė Arestovyčius.

 

Ir tretieji spąstai yra ekonomika. Tarifai kyla, o ekonominiai varžtai nė kiek neatsileidžia, o atvirkščiai.

„Ar galite įsivaizduoti, kas bus po karo. Ar grįš pabėgėliai ir t.t. Prie viso to pripliusuokime Rusijos žlugimą ir pabėgėlius iš ten. Tai bus labai didelis iššūkis mums. Ar apie tai diskutuojame viešai? Ne. Bet kokios kalbos šia tema yra nuslopinamos, burnos užčiaupiamos. Ar yra valstybės politika šiuo klausimu? Ne. Viskas skirta tik pergalei prieš Rusiją“, – priminė analitikas.

Arestovyčius patarė visiems ukrainiečiams žiūrėti toliau ir galvoti, ką daryti su Ukraina, o ne viską sumažinti iki pergalės prieš Rusiją. Šie klausimai yra mums labai aktualūs, reikia tai suprasti, pabrėžė ekspertas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(5)
(35)

Komentarai ()

Susijusios žymos: