„Tai maksimumas, kurį galėjome pasiekti“. Nausėda apie Ukrainos perspektyvą NATO  ()

Prezidentas Gitanas Nausėda mano, kad NATO viršūnių susitikimo komunikate įrašyta formuluotė dėl Ukrainos narystės Aljanse perspektyvos yra maksimumas, ką buvo galima pasiekti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Pasidžiaukime tuo, ką pasiekėme, nes galėjo būti ir taip, kad sprendimas nebūtų pasiektas. Ir žinote, kas tada labiausiai būtų džiaugęsis tokia NATO viršūnių susitikimo baigtimi“, – žurnalistams antrąją NATO viršūnių susitikimo dieną sakė G. Nausėda.

„Manau, kad tai buvo maksimumas, kurį galėjome pasiekti vakar, nes apie narystę šiuo metu niekas nekalba. Kalbame apie narystę taip, kaip leidžia sąlygos“, – taip pat akcentavo jis.

Prezidentas tikina, kad dėl deklaracijoje numatytos Ukrainos perspektyvos NATO formuluotėje kalbėjęs su prezidentu Volodymyrų Zelenskiu ir asmeniškai. G. Nausėda akcentuoja, kad reikėtų susilaikyti nuo bet kokių viešai pasakytos V. Zelenskio kritikos NATO susitikime priimtam sprendimui vertinimų.

„Mes remiame Ukrainą, bet mes nekariaujame. Todėl, aš manau, kad turėtume susilaikyti nuo bet kokių vertinimų, nes tuos vertinimus daro prezidentas, kurio šalis kariauja už savo laisvę ir už mūsų visų laisvę“, – akcentavo jis.

Visgi G. Nausėda pripažįsta, kad komunikato tekstą dėl Ukrainos perspektyvų gauti pakvietimą į NATO galima interpretuoti skirtingai.

„Mes tikrai kartais šiek tiek skirtingai skaitome tą patį tekstą. Aš dar kartą kartoju – kada sąlygos bus įvykdytos, galima suprasti ir – kada susiklostys objektyvios aplinkybės, bet galima suprasti ir kad reikia padaryti tam tikrus namų darbus“, – sakė jis.

Visgi, pasak jo, tai ne esminis klausimas, nes vis tiek yra kalbama apie reformų įgyvendinimą Ukrainoje.

 

„Jos privalo būti įgyvendiamos ir tai yra pirmiausiai pačios Ukrainos interesas kaip galima greičiau ir jie daro puikią pažangą, jie įgyvendins reformų rekomendacijas, kurias teikia Europos Komisija ir labai tikiuosi, kad jau šių metų spalį gaus pakvietimą pradėti derybas dėl narystės ES“, – akcentavo G. Nausėda.

Daugiausiai dėmesio viršūnių susitikimo kontekste sulaukė Ukrainos narystės NATO klausimas. Kyjivas tikėjosi gauti aiškų signalą dėl narystės perspektyvos, tačiau Vakarų lyderiai dar iki prasidedant susitikimui Vilniuje akcentavo, kad tęsiantis karui Ukrainai nebus leista prisijungti prie NATO gretų.

Po ilgų derybų dėl Kyjivo transatlantinės perspektyvos formuluotės susitikimo komunikate, Aljansas patvirtino, kad „Ukrainos ateitis yra NATO“. Taip pat sutarta atsisakyti narystės veiksmų plano (MAP), patvirtina ilgalaikė karinė parama. Taip pat nutarta oficialiai įsteigti NATO-Ukrainos tarybą ir suglaudinti dvišalius politinius ryšius.

 

Tačiau lūkesčiai dėl pakvietimo į NATO liko neišpildyti – komunikate nurodoma, kad tam kelias bus atviras tik tada, „kai sąjungininkai pritars ir kai bus įvykdytos sąlygos“. Visgi, kokie yra pastarieji reikalavimai, komunikate nenurodoma.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis antradienį pareiškė, kad „absurdiška“ nenustatyti Ukrainos narystės NATO termino. Taip jis teigė dar prieš paviešinant komunikate nugulusias kompromisines formuluotes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: ELTA
ELTA
Autoriai: Gailė Jaruševičiūtė-Mockuvienė
(4)
(1)
(3)

Komentarai ()