[ŽT] Putinas ruošiasi į PAR. Įspėjama, koks „teisingas poelgis“ jo gali ten laukti  ()

Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas planuoja atvykti į BRICS viršūnių susitikimą Pietų Afrikos Respublikoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras Karimas Khanas teigia, kad Pietų Afrika privalo laikytis tarptautinės teisės ir pasielgti „teisingai“, jei prezidentas Putinas atvyks į šalį.

BRICS bloko, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, viršūnių susitikimas Johanesburge vyks rugpjūčio 22–24 dienomis. Pietų Afrikos Respublikos prezidento Cyrilo Ramaphoso lūkesčiai, kad Putinas atvyks asmeniškai, gali išsipildyti - Rusija norėtų pademonstruoti, kad Tarptautinio Baudžiamojo Teismo yra nieko vertas. Tačiau Kremlius tvirtina, kad dar neapsisprendė dėl formato. Ramaphosas jau buvo prakalbęs apie tai, kad Rusijos delegacijai artėjančiame BRICS viršūnių susitikime vadovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, bet Kremlius tai paneigė - sprendimo dar nėra.

Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras Karimas Khanas pabrėžė, kad Pietų Afrikos Respublika turėtų pasielgti „teisingai“, jei Putinas atvyktų į šalį. PAR yra pasirašiusi Romos Statutą, todėl sutinka paklusti Tarptautinio Baudžiamojo Teismo jurisdikcijai. Tačiau PAR atstovai anksčiau yra sakę, kad negali kviesti svečių, o vėliau juos suimti. Bandymai perkelti BRICS viršūnių susitikimą kitur, kur Romos Statutas nėra priimtas, buvo nesėkmingi.

 

„Pietų Afrika dešimtmečius kentė nusikaltimą žmoniškumui, apartheido nusikaltimą, nemanau, kad jiems reikia mano paskaitų. Jie yra savanoriška TBT šalis, jie žino, kas yra įstatymas, ir manau, kad tai padarys. Ir mes įvertinsime, kas iš tikrųjų vyksta BRICS viršūnių susitikime, ir atitinkamai reaguosime“, – sakė Karimas Khanas.

(28)
(3)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: