Internetas pamena viską. Putinas prigautas meluojantis dėl draudžiamų ginklų naudojimo  ()

Vladimiras Putinas teigia, kad Rusija nenaudoja kasetinės amunicijos Ukrainoje. Tačiau tai, aišku, yra netiesa.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2022 m. vasario mėnesį, pačioje invazijos pradžioje, rusai apšaudė Charkivą kasetine amunicija. Ir vėliau apšaudė. Daug raketų, su kasetinėmis galvutėmis, buvo numuštos. Kyjive, kur saugomas visas Rusijos raketų sąvartynas, yra daugybė rusiškos kasetinės amunicijos pavyzdžių. Kasetinius užtaisus nešančios raketos dažnai atsiverčia ore, išbarsto mirtinai pavojingus užtaisus, o tada nukrenta ir yra randamos. Todėl įrodymų, kad Rusija Ukrainoje nuo pač karo pradžios naudoja kasetinę amuniciją, yra daugiau nei reikia.

Nieko keisto - Rusija nėra uždraudusi kasetinės amunicijos. Tai kas čia tokio netikėto? Na, Putinas, reaguodamas į JAV planus siųsti kasetinius artilerijos sviedinius Ukrainai, žurnalistams melavo, kad Rusija kol kas tokių ginklų nenaudojo, bet dabar naudos kaip atsaką.

„Sky News“ žurnalistas Johnas Sparksas atkreipė dėmesį į Rusijos diktatoriaus melą ir patvirtino, kad Putinas šiuos sviedinius naudojo nuo pat plataus masto invazijos pradžios. Įskaitant ir atakuojant civilinius objektus, tankiai apgyvendintas gyvenvietes. Tokios organizacijos kaip „Human Rights Watch“ rinko tokių išpuolių įrodymus. Ir, vėlgi, fizinių įrodymų, kad Rusija naudoja kasetinę amuniciją, yra labai daug.

Sparksas  tvirtina, kad Putinas neigia kasetinės amunicijos naudojimą, kad dabar galėtų labiau apjuodinti Ukrainą.

 

„Anot Putino, Rusija visada yra auka, organizuojanti kovą ir apsaugą nuo „plėšrių Vakarų rankų“. Tačiau Charkivo, Kramatorsko ir kitų miestų gyventojai puikiai žino, kaip atrodo kasetinė amunicija ir kaip ji sprogsta“, - sakė Sparksas.

Reikia priminti, kad ir Ukrainai tenkanti kritika dėl būsimo kasetinės amunicijos naudojimo, yra neteisinga. JAV gali perduoti tokią amuniciją, Rusija ją Ukrainoje jau naudoja (taigi, tarša tiek minomis, tiek kasetine amunicija jau bus problema), o ir Ukraina šių ginklų nėra uždraudusi.

(40)
(2)
(38)

Komentarai ()