„Niekas niekuo nepasitiki. Klausimas labai opus.“ Turkija ir Saudo Arabija pradėjo slaptas derybas su Rusija ir Ukraina  ()

Slaptos derybos vyksta jau kelis mėnesius, jose dalyvauja Romanas Abramovičius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tema pasirodė tokia opi, kad Ukrainos ir Rusijos pareigūnai atsisakė apie tai kalbėti tiesiogiai, priešingai nei kada buvo keičiamasi karo belaisviais, rašo „Financial Times“.

Ukrainos vaikų teisių kontrolierė Darja Gerasimčiuk FT sakė neturinti tiesioginio ryšio su Maskva. „Be to, esame įsitikinę, kad negali būti jokių derybų šiuo klausimu, nes nekalbame apie karo belaisvių mainus, tai civiliai, tai vaikai“, – pridūrė ji.

Problemos sprendimą apsunkina tai, kad nė viena šalis neskaičiavo išvežtų vaikų, o dėl skirtingų aplinkybių, kuriomis vaikai atvyko į Rusiją, tai sunku apibrėžti.

Dabar Maskvos ir Kyjivo pareigūnai sudaro sąrašus. „Yra viena situacija, kai mama ir tėtis yra Ukrainos teritorijoje. Yra kita, kur nėra mamos ir tėčio, o yra teta Voroneže. Tikslas yra suskaičiuoti visus vaikus, kad suprastumėte, kiek jų yra, o ne mamos ir tėčio nėra, o Voroneže yra teta, ir tada rasti geriausią sprendimą kiekvienam vaikui“, – sakė su pokalbiais susipažinęs šaltinis.

Turkija ir Saudo Arabija tikisi, kad Ukrainai ir Rusijai pavyks susitarti ir grąžinti vaikus. Laikraščio šaltinis pažymėjo, kad šis klausimas yra labai opus ir „niekas niekuo nepasitiki“, todėl Maskvai ir Kyjivui reikia nepriklausomo tarpininko, kuris turėtų duomenis iš abiejų pusių. Saudo Arabija vaikų grąžinimo klausimą iškėlė birželį Kopenhagoje vykusiame pasirinktų G20 šalių atstovų susitikime.

 

Vakarų šalys rėmė Rijadą tarpininkaujant grąžinant vaikus, kaip ir kitais klausimais, įskaitant susitarimą dėl grūdų, Zaporižios AE klausimą ir galimą branduolinės grėsmės eskalavimą. Kremlius, Ukrainos prezidento kanceliarija, Romano Abramovičiaus atstovai, Turkijos ir Saudo Arabijos valdžios institucijos į prašymą tai pakomentuoti neatsakė.

 

Vaikų perkėlimas iš okupuotų Ukrainos teritorijų į Rusiją tapo priežastimi Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT) išduoti Vladimiro Putino ir Rusijos vaikų teisių apsaugos kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos arešto orderį. JT tai pavadino karo nusikaltimu, o PACE – genocidu. R. Abramovičius karo pradžioje dalyvavo Rusijos ir Ukrainos derybose. Jis taip pat, kaip rašo „Bloomberg“, buvo derybose dėl apsikeitimo karo belaisviais, po kurių Rusija paleido „Azovstal“ gynėjus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()