[ŽT] Žlunga Kazachstano prekyba su Rusija. Skelbiama, kas nutiko  ()

Kazachstanas palaipsniui atsiriboja nuo Rusijos, kurią gaubia ekonominiai apribojimai ir kuri yra izoliuota nuo tarptautinės bendruomenės, kad nesusidurtų su antrinėmis Vakarų sankcijomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija jau nebėra pagrindinė Kazachstano prekybos partnerė, jos vietą užima Kinija.

Portalo inbusiness.kz duomenimis, šių metų birželį Kinijos dalis Kazachstano užsienio prekyboje siekė 19,2 %, o Rusijos - 18,8 %.

Šių metų sausio-gegužės mėnesiais Kazachstano ir Kinijos prekybos apimtys pinigine išraiška šoktelėjo 21 proc. iki 10,7 mlrd. dolerių. Pernai tuo pačiu laikotarpiu Respublikos prekybos apyvarta su Kinija siekė 8,8 mlrd. dolerių.

Kinija tiekia Kazachstanui techniką, drabužius ir automobilių dalis. Apskritai Pekino prekybos apyvarta su Centrinės Azijos valstybėmis pernai išaugo nuo 41,9 mlrd. iki 70,2 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu Rusija ir toliau susiduria su lavina problemų, susijusių su pagrindinių Rusijos energijos išteklių rinkų praradimu.

Rusijos centrinio banko prognozėmis, dėl sankcijų, nuolaidų naftai Azijos pirkėjams ir dujų tiekimo į Europą nutraukimo Rusijos eksporto pajamos sumažės 30 proc. Šių metų pabaigoje Rusijos eksportuotojai uždirbs 414 mlrd. dolerių, nors 2022 m. uždirbo 591 mlrd. dolerių.

Dabar 39 proc. rusiško eksporto sudaro rubliai, o tai paprastai reiškia primityvią barterinę prekybą.

Už dar 27 proc. mokama vadinamosiomis „draugiškomis valiutomis“, kurias galima išleisti tik tose šalyse, iš kurių jos atkeliavo.

 

Savo ruožtu doleriais ir eurais tenka tik 34 proc. rusiško eksporto. Jei tokia tendencija išliks, Rusija gaus tik 140 mlrd. kietosios valiutos, o tai prilygsta 2003-2004 m. lygiui.

Kietosios valiutos deficitas Rusijoje jau jaučiamas tarpbankinėje rinkoje, kur liepos mėn. už dolerių pritraukimą buvo pasirengta mokėti 13 proc. per metus, o už eurų pritraukimą - 11 proc. per metus.

Sumažėjusios eksporto pajamos žada tolesnį rublio silpnėjimą - Rusijos valiutos kursas gali nukristi iki 100 rublių už dolerį, teigia makroekonomistas Antonas Prokudinas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Edvardas Rimšelis
(65)
(3)
(62)

Komentarai ()