„Šis ginklas gali pridaryti rimtų problemų.“ Vakarai bus pašiurpę, su kuo Ukraina smogs Rusijai  (1)

S-200 yra labai sena sovietinė raketų sistema. Ji naudojama nuo 1967 metų. Jos dydis, tikslumas ir patikimumas yra daug prastesni už vėliau sukurtų priešlėktuvinių raketų. Bet Ukraina šias sistemas vis dar naudoja.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai karo ekspertas Pavelas Narožnis užsiminė, kad Čongaro tiltą galėtų sugriauti ne tik „Storm Shadow“, bet ir S-200 raketos, daug kam tai buvo priminimas, kad Ukraina šias raketas vis dar aktyviai naudoja. Nuotrauka viršuje nėra nauja - joje matomas 2008-ųjų parado Ukrainoje fragmentas. Laikai buvo kiti, Ukraina vis dar turėjo Krymą, Rusija dar neplėšė Donbaso. Bet net ir tada tos S-200 raketos Ukrainos sostinėje atrodė tarsi pakeliui į muziejų.

Ir galėjo keliauti į muziejų, nes 2013 metais Ukraina oficialiai nutraukė S-200 tarnybą. Tačiau Narožnis nenusišneka - panašu, kad Ukraina bent kelias tokias sistemas išsaugojo ir naudoja jas antžeminių taikinių atakoms.

S-200 sistema buvo sukurta 1964 metais, tarnybą pradėjo 1967-aisiais. Viena raketa 5V28V sveria 7,1 toną ir gali nuskrieti iki 300 km. Sovietai šias raketas sukūrė galvodami apie JAV bombonešius ir aukštai skraidančius šnipų lėktuvus - S-200 bent jau teoriškai gali pasiekti 40 km aukštį. Kovinės galvutės svoris - 217. S-200 raketas valdo radaro sistema, kurią tektų modifikuoti, kad priešlėktuvinė raketa ieškoti antžeminių taikinių. Bet tai - tikrai įmanoma.

 

Pasak „Defense Express“ vyriausiojo redaktoriaus Olego Katkovo, prastas modifikuotų S-200 raketų tikslumas gali paskatinti Ukrainos partnerius tiekti tikslesnes nukreipimo ir valdymo sistemas. Katkovas pažymėjo, kad negalima lyginti S-200 ir ATACMS, nepaisant panašaus veikimo nuotolio, nes ATACMS raketos yra daug tikslesnės.

Prastas S-200 tikslumas ir galima žala civiliams gali būti politinių problemų šaltinis, jei Ukraina nuspręs atakuoti Rusijos teritoriją šiomis raketomis. Ukraina turi teisę naudoti savo ginklus Rusijos atakoms, bet Vakarų partneriai prieštarauja, kad tam būtų naudojami ginklai, kuriuos suteikė jie. S-200 ir okupuotose Ukrainos teritorijose gali pridarytų problemų, šias raketas reikia naudoti labai atsargiai, nes jos yra senos ir netikslios. Tačiau jos gali padėti gauti geresnių ginklų.

 

Jei nenorite, kad naudotume mažiau tikslias raketas, suteikite mums tikslias ATACMS“, – sakė buvęs Ukrainos pajėgų Generalinio štabo viršininkas Vladislavas Selezniovas.

(97)
(0)
(97)

Komentarai (1)