Nuo 2011 „Nokia“ išmanieji telefonai turės NFC bevielį ryšį  (17)

Bendrovė „Nokia“ pranešė, jog nuo 2011 metų visi jos gaminami išmanieji telefonai bus suderinami su NFC (Near Field Communication) bevielio ryšio technologija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors tai dar nėra oficialiai patvirtinta informacija, tačiau „Nokia“ viceprezidentas Anssi Vanjoki jau pareiškė, kad NFC ryšio lustas išmaniųjų telefonų savininkams suteiks galimybę patogiau gauti informaciją apie prekes ar atsiskaityti už pirkinius.

Priminsime, jog NFC yra trumpo atstumo radijo dažnio ryšio technologija, kurioje duomenys veikia apie 10 cm atstumu. Technologija atitinka ISO 14443 proximity standartą ir apjungia RFID kortelę/bilietą ir skaitytuvą į vieną įrenginį. NFC įrenginys gali keistis duomenimis su egzistuojančiomis ISO 14443 RFID kortelėmis bei skaitytuvais ir kitais NFC įrenginiais, taigi HF produktai yra suderinami su egzistuojančia bekontakte infrastruktūra.

Technologijos esmė gan paprasta. Pridedamas telefonas prie tam technologiją palaikančio objekto ir telefone atsiranda nuoroda skirta konkrečiam tikslui atlikti. Pavyzdžiui, tai galima išnaudoti bilieto užsakymams, informacijai apie lankomas vietas, prekybos vietų vykdomas akcijas, mobilią bankininkystę ir t.t. Kol kas ši technologija į rinką ėjo labai lėta, nes paprasčiausia trūko tiek pačių telefonų, palaikančių šį standartą, tiek ir paslaugų spektras dar nėra plačiai išvystytas.

Nors pasaulyje tokios paslaugos jau pradedamos teikti. Tarkim Norvegijoje 2009 metų lapkritį „DnB NOR“ pranešė apie planą savo „MasterCard“ kortelės turėtojams teikti bandomąsias mobiliųjų mokėjimų paslaugas. Naudodamiesi „MasterCard Mobile Over-the-Air Provisioning Service“ – leidžiančia kortelę išdavusioms institucijoms mobiliuosiuose prietaisuose atlikti „PayPass“ bevielį prisijungimą – „DnB NOR“ kortelių turėtojai galės naudotis šia bandomąja paslauga, leisiančia mobiliaisiais telefonais, turinčiais NFC funkciją, vykdyti mokėjimus visur, kur priimami mokėjimai naudojant „MasterCard(R) PayPass(TM)“.

Skelbiama, kad naujieji „Nokia“ išmanieji telefonai taip pat bus suderinami ir su SWP (Single Wire Protocol) protokolu, pagal kurį užtikrinamas ryšys tarp telefono SIM kortelės ir NFC lusto. Be to, „Nokia“ pateiks programuotojams skirtus įrankius, leisiančius kurti NFC skirtas taikomąsias programas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(1)

Komentarai (17)