Labai bloga tendencija. Kaip karas veikia Ukrainos kovotojus  (1)

Per ilgus karo mėnesius Ukrainos kariškiai patyrė ne tik fizines, bet ir psichologines traumas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žurnalistų teigimu, karą išgyvenusiems vyrams gali kilti problemų dėl budrumo susilpnėjimo. Kai kuriems paprastas prisilietimas gali sukelti grėsmės jausmą.

Apie tai rašo „New York Times“.

Žurnalistų teigimu, reikia gydyti daugybę veteranų, tačiau Ukraina negali visiškai patenkinti poreikio. Tik keli šalies centrai traumas gydo tradicine psichoterapija ir alternatyviomis terapijomis.

Dabar psichologų tikslas yra karius pakankamai išgydyti, kad jie galėtų grįžti į frontą.

Medžiagoje rašoma, kad vienas iš Ukrainos karių, 35 metų Maksimas, rotacijos metu, būdamas atokiau nuo fronto, be jokios priežasties užpuolė savo kolegą. Jam atrodė, kad su juo viename kambaryje yra rusų kareivis.

„Kartais verkiu. Kai užmiegu, galiu vėl visa tai įsivaizduoti. Prisimenu visų mūsų žuvusių bendražygių veidus“, – žurnalistams sakė jis.

Leidinys rašo, jog daugelis kariškių sako, kad žmonės, nepatyrę karo, negali suprasti, ką jiems teko iškęsti.

„Jūs negalite suprasti, nes neuostėte kvapo, negirdėjote garsų, jausmo, ką reiškia nužudyti ką nors“, – sakė Maksimas.

Medžiagoje rašoma, kad 36 metų karo chirurgas Aleksejus Kotliarovas kasdien matė daugybę baisių žaizdų netoli fronto esančiame medicinos centre, kur nenutrūksta apšaudymai ir galimas tik minimalus poilsis. Jis kenčia nuo depresijos, panikos ir verksmo priepuolių. Gydytojai jam diagnozavo potrauminio streso sutrikimą.

 

Anot jo, lauke, dirbdamas gyvybiškai svarbų darbą, jis prisitaikė prie baimės, tačiau Kyjive, kur daug įprasto gyvenimo ženklų, pasijuto nevaldantis savęs.

„Aš nesu tas pats žmogus, koks buvau prieš šį karą. Turiu menką empatiją, tapau tolerantiškas smurtui“, - sakė jis.

Gydytojai pasakojo, kaip teko gydyti sužeistus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų karius. Kaip žurnalistams sakė karo chirurgas Dmitrijus Mialkovskis, rusų okupantai beveik visur paliko minas. Anot jo, dėl karo daug žmonių lieka su negalia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(5)
(8)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)

Susijusios žymos: