Atkurtas legendinis nacistinės Vokietijos kompiuteris  (7)

Vokietijoje atkurta legendinė elektroninė skaičiavimo mašina Z3, kuri yra laikoma pirmuoju istorijoje programuojamu dvejetainės logikos pagrindu veikusiu kompiuteriu. Mašiną surinko Horstas Zuse - originalaus Z3 modelio išradėjo Konrado Zuse sūnus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Z3 buvo trečioji mašina, kurią Zuse pagamino tuometinės Vokietijos kariškiams. Pagal veikimo principą tai buvo elektromechaninis dvejetainis skaičiuotuvas, pasižymintis kai kuriomis - nors ir ribotomis - programavimo galimybėmis. Aparatui surinkti buvo panaudota 2000 telefoninių relių, kurių didžioji dalis buvo naudojama kaip atminties įtaisai. Galimybė programuoti kaip tik ir buvo pagrindinis Z3 skirtumas lyginant su ankstesniais analogais. Nežiūrint į tai, kad skaičiavimo pajėgumai dabartiniais mastais buvo daugiau nei kuklūs, ir tai, jog kompiuteris negalėjo atlikti kai kurių bazinių operacijų, Z3 turėjo visus kitus modernių elektroninių skaičiavimo mašinų atributus ir galėjo veikti autonomiškai.

Zuse mašina matmenimis prilygo trims spintoms, dirbo 5,3Hz dažniu ir vartojo 4kW elektros energijos. Pirmasis istorijoje programuojamas kompiuteris buvo naudojamas moksliniame aerodinamikos institute - juo buvo apskaičiuojami flaterio (skrydžio metu atsirandančių lėktuvų sparnų arba uodegos plokštumos vibracijų) parametrai. Šį darbą Z3 darė neilgai. 1943 metais įvykusio Berlyno bombardavimo metu Sąjungininkų aviacija sunaikino kompiuterį. Tai inžinieriaus Zuse nesustabdė, ir jis, remdamasis jau įvaldytais principais, sukūrė tobulesnį skaičiuotuvą Z4. Tiesa, šis aparatas buvo sukonstruotas jau po Antrojo Pasaulinio karo pabaigos.

Išradėjo sūnaus Hursto Zuse žodžiais, atkurdamas Z3 jis norėjo pagerbti 1995 metais mirusio tėvo atminimą - jam praėjusią savaitę būtų sukakę 100 metų. Mokslininkas teigia, jog Z3 replikos buvo kuriamos ir anksčiau, tačiau jo kūrinys yra vienintelė tiksli jo tėvo mašinos kopija. Bendraudamas su žurnalistais, Zuse savo idėją įvardija kaip "beprotišką": Z3 gamyba jam kainavo tiek, kiek kainuoja limuzinas.

Artimiausiu metu Hurstas žada nusiųsti savo sukonstruotą tikslią istorinio skaičiuotuvo kopiją į Berlyne vyksiančią parodą, po kurios mašina išvyks į ištisą Vokietijos parodų "turnė".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: