Rado savo „atvirą langą“. Ką Ukrainai reiškia „Wagner“ vado mirtis  ()

Vakarų ekspertai pažymėjo, kad šis įvykis neturės įtakos padėčiai Ukrainos fronte, nes Prigožino žūtis greičiausiai reiškia, kad „Wagner“ nebeegzistuoja kaip kovinė jėga.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-08-24 Rado savo „atvirą langą“. Ką Ukrainai reiškia „Wagner“ vado mirtis  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino mirtis nebuvo didelė staigmena. Kai kurie Vakarų karo ekspertai ir politologai sutiko, kad už jo mirties slypi asmeniškai prezidentas Vladimiras Putinas, ir dabar kyla logiškas klausimas, kaip tai paveiks situaciją Ukrainoje. Analitikai skirtingai vertina Prigožino mirties pasekmes, tačiau pastebi, kad Putinas tai gali panaudoti kaip pretekstą naujiems didžiuliams smūgiams Ukrainai. Apie tai, ką sukels „Wagner“ vadovo mirtis, aprašyta „Defense One“ medžiagoje.

Publikacijos autoriai prisiminė Kremliaus pareigūnų pokštą, kuris skamba taip: jei nepatinki Vladimirui Putinui, laikykis atokiau nuo atvirų langų. Tai yra nuoroda į daugybę Rusijos oligarchų ir pareigūnų, kurie „perbėgo Putinui kelią“, o paskui žuvo „iškritę pro langą“.

Prigožinas taip pat surado savo „langą“ praėjus dviem mėnesiams po bandymo įvykdyti perversmą Rusijos Federacijoje. Komentuodamas įvykį, JAV prezidentas Joe Bidenas sakė, kad nors ir nežinojo, kas iš tikrųjų atsitiko, jo tai nestebino.

Stebėtojai rašo, kad jų pašnekovai nevienareikšmiškai vertino Prigožino mirties pasekmes Ukrainai ir Rusijos operacijoms jos teritorijoje. Tačiau ką šios naujienos reiškia „Wagner“ ir Rusijos ateičiai, priklauso nuo to, kokie faktai galiausiai pasitvirtins, taip pat nuo to, kiek kenčia grupės vadovybė.

 

Dmitrijus Alperovičius, Silverado Policy Accelerator analizės centro įkūrėjas, pažymėjo, kad jei grupės vadovybė bus nukirsta, tai greičiausiai reiškia, kad „Wagner“ nebeegzistuoja kaip kovos jėga.

„Tai turi plačių pasekmių Rusijos pastangoms skleisti savo įtaką Afrikoje, taip pat bet kokiam būsimam norui panaudoti „Wagner“ smogiamuosius dalinius puolimo operacijose Ukrainoje“, – sakė ekspertas.

Šiame kontekste pasisako ir anoniminis amerikiečių žvalgybos analitikas. Jis sakė, kad po Prigožino ir „Wagner“ vadų žūties Ukrainos fronte daug nepasikeis, tačiau, kita vertus, tai gali sukelti naujų raketų smūgių kaip tik Ukrainos nepriklausomybės dieną.

„Putinas greičiausiai bus linkęs naudoti Prigožino mirtį kaip hibridinį pasiteisinimą ar pateisinimą pradėti naujus didžiulius raketų ir bepiločių orlaivių smūgius Ukrainai. Nepriklausomai nuo Prigožino mirties priežasčių, ji ištiko Nepriklausomybės dienos išvakarėse, todėl, mano nuomone,tai per geras pasiteisinimas Rusijai tuo pasinaudoti. Simbolinės šių datų reikšmės Putinas nepraleis“, – sakė jis.

 

Baigdamas jis pridūrė, kad net jei „Wagner“ būtų išformuota, bet kokiu atveju Putinui svarbu turėti tokių padalinių kaip „Wagner“, nes tai yra geras įrankis organizuojant sabotažą ir „tyliuosius įsiveržimus“. Tik dabar Putinas stengsis kiek įmanoma labiau kontroliuoti naują samdinių struktūrą, kuri atsiras vietoje „Wagner“ grupės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(0)
(11)

Komentarai ()