Netikėta žinia. Įvyko tylus Vašingtono ir Irano susitarimas. Bus smūgis Rusijai  ()

Jungtinės Valstijos sugalvojo, kaip Irano rankomis išstumti Rusijos naftą iš Kinijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Netikėta žinia. Įvyko tylus Vašingtono ir Irano susitarimas. Bus smūgis Rusijai.

Vašingtonas tyliai sušvelnino sankcijas Teheranui, kad pakeistų Rusijos naftą Kinijos rinkoje.

„Bloomberg“ teigimu, kalbame apie sankcijų Irano naftos eksportui švelninimą, kurias įvedė ankstesnis Baltųjų rūmų šeimininkas Donaldas Trumpas, pasitraukęs iš branduolinio susitarimo su Teheranu.

Po daugiau nei dvejus metus trukusių derybų už uždarų durų, Jungtinės Valstijos ir Iranas sutarė dėl apsikeitimo kaliniais susitarimo, kurį įgyvendinus Teheranas paleis penkis JAV piliečius mainais į kelių JAV įkalintų iraniečių paleidimą, ir galimybę gauti milijardus dolerių įšaldytų lėšų.

Dėl pasiektų rezultatų Vašingtonas palaipsniui sušvelnino prieš penkerius metus Trumpo administracijos įvestų sankcijų kontrolę.

Tai leido Iranui padidinti naftos gavybą iki aukščiausio lygio nuo minėtų sankcijų įvedimo, o eksportą į Kiniją – iki maksimumo per pastaruosius 10 metų.

Dabar Irano naftos tiekimas Kinijai siekia 1,5-2 mln. barelių per dieną.

 

Irano žaliavos yra patrauklios Kinijos pirkėjams, nes jos parduodamos su didesne nei 10 USD už barelį nuolaida, palyginti su „Brent“ kaina. Šiuo atžvilgiu ji konkuruoja su Rusijos nafta.

Savo ruožtu vidutinė dienos „juodojo aukso“ pasiūla iš Rusijos Federacijos per keturias savaites iki rugpjūčio 20 d. sumažėjo iki 2,84 mln. barelių. Tai yra 1,05 mln. barelių mažiau nei rekordinis kiekis gegužės viduryje.

Nuo gegužės rusiškos naftos tiekimas Azijos rinkai sumažėjo 30 %.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(48)
(0)
(48)

Komentarai ()

Susijusios žymos: