Saulės energiją naudojantis lėktuvas sėkmingai įveikė 24 valandų skrydį (Video)  (3)

Eksperimentinis lėktuvas „Solar Impulse“, naudojantis tik saulės energiją, sėkmingai baigė visą parą trukusį skrydį. Po sėkmingo skrydžio ketvirtadienio rytą jis nusileido Paerne oro uoste (Šveicarija).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Aparatas „Solar Impulse“, kuriuo skrenda vienas lakūnas, pakilo 6 val. 51 min. ryto vietos laiku iš Pajerno miesto Šveicarijoje ir ten pat nutūpė sekančios dienos 9 val. 01 min. - praėjus maždaug 26 valandom nuo pakilimo.

"Tai pirmasis kartas, kai saulės energija varomas lėktuvas skrido visą naktį", - sakė šį aparatą kūrusios komandos vadovas Bertrandas Piccard'as (Bertranas Pikaras).

Lėktuvas skrido maždaug 8,5 tūkst. metrų aukštyje. Energijos, kurią aparatas „Solar Impulse“ sukaupė per dieną, kaip ir tikėtąsi pakako skristi 7–8 valandas tamsoje. Lėktuve yra 12 tūkst. saulės elementų, o jame esantys akumuliatoriai sveria maždaug 500 kilogramų.

Iš pradžių buvo planuojama kad „Solar Impulse“ skrydis vyks liepos 1 dieną, bet dėl sugedusios vienos elektroninės detalės, jį teko atidėti. Lakūnas Andre Borschbergas ir jo kolega Bertrandas Piccard'as kūrė šį aparatą septynerius metus. Pirmieji bandomieji skrydžiai įvyko prieš metus.

B. Piccard`as, kuris atliko pirmąjį skrydį aplink pasaulį oro balionu be nutūpimo 1999 metais, ir A.Borschbergas nori įrodyti, kad saulės energija turi praktinę ateitį aviacijoje – ir ne tik aviacijoje. Lėktuvo korpusas pagamintas iš itin lengvų kompozicinių medžiagų, ant sparnų įrengtos saulės baterijos, elektros varikliai ir sraigtai. Po dvejų metų A. Borschbergas ir B. Piccard'as taip pat numato perskristi Atlantą, o 2013 metais – atlikti skrydį aplink pasaulį be sustojimo.

Iki šiol „Solar Impulse“ lėktuvo pasiektas ilgiausio skrydžio rekordas siekė 14 valandų, tačiau visą tą laiką jis skraidė dienos metu. Pasak projekto vykdytojų, naujasis pasiekimas bus svarbus žingsnis ruošiantis kitam „Solar Impulse“ išbandymui – skrydžiui per Atlantą.

Prie to pačio galite peržiūrėti lėktuvo pakilimo akimirkas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)