To neprognozavo niekas. Visiškai netikėta žinia, kas nutiko Ukrainos ekonomikai  ()

Ukrainos ekonomika atsigauna greičiau nei prognozuota.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja, ekonomikos ministrė Julija Svyridenko pranešė: „Nepaisant 29,6% BVP praradimo pernai, pavyko išlaikyti makrofinansinį stabilumą, kurį užtikrino partnerių parama ir Ukrainos vyriausybės priimti politiniai sprendimai. Dėl to 2023 metais pagrindinių vartojamų prekių infliacija sulėtės iki 10,6 %, o bendra infliacija – iki 9 %. Ir taip yra net nepaisant to, kad Rusija sunaikino Kachovkos užtvanką ir grįžome į prieškarinį kuro apmokestinimo lygį. Prognozuojame, kad ateinančiais metais infliacijos tempas ir toliau lėtės. Visos institucijos didina savo BVP augimo prognozes. Mes, Ūkio ministerija, tikimės, kad 2023 metais augimas bus arčiau 4 %“.

Jos teigimu, Ukraina 2024 metais gali tikėtis 3,5%, o 2025 metais – 6,8% ekonomikos augimo. Tačiau Ukrainos ekonomika turi dar didesnį atsigavimo potencialą.

Ukrainos ekonomikos ministerijos prognozėmis, šiemet nedarbo lygis Ukrainoje sumažės iki 19 %, o 2024-2025 metais – atitinkamai iki 16,9 ir 14,4 %.

„Esminis veiksnys, lemiantis aukštą nedarbo lygį, yra situacija, kai bedarbiams trūksta reikalingų įgūdžių. Todėl daug investuojame į institucijas, kurios padeda apmokyti ir perkvalifikuoti bedarbius“, – tęsė Svyridenko.

 

Pagerintos ir pagrindinių ekonomikos sektorių prognozės. Grūdų ir aliejinių augalų derlius bus didesnis nei pernai – numatoma eksportuoti ne mažiau kaip 50 mln. tonų grūdinių ir aliejinių kultūrų, taip pat ne mažiau kaip 10 mln. tonų aliejaus ir smulkintų grūdų. Metalurgijos pramonė taip pat auga, didėja ir metalo gaminių eksportas.

„Tikiu, kad mums pavyks pagerinti eksporto logistiką – daugiausia per Dunojaus deltą, Rumuniją ir saugiu koridoriumi per Didžiosios Odesos uostus. Šiuo koridoriumi jau pasinaudojo keturi laivai, tikimės, kad atplauks dar du“, – sakė Julija Svyridenko.

(56)
(2)
(54)

Komentarai ()