„Tai neturi precedento.“ Skelbiama, kokį košmarą padarė Putinas  ()

Kremliaus karas prieš Ukrainą yra precedento neturintis karo nusikaltimas, rašo Igoris Eidmanas.


„Nesutinku, kad situacijos su Kalnų Karabachu ir Krymu – Donbasu nuo pradžių yra panašios (sakoma, viskas prasidėjo nuo bandymo pakeisti buvusios sovietinės respublikos sienas). Tai visiškai skirtingos istorijos“, – apie tai savo tinklaraštyje „Telegram“ rašo garsus rusų sociologas ir opozicionierius Igoris Eidmanas.

Konfliktai Kalnų Karabache, taip pat Abchazijoje, Pietų Osetijoje ir iš dalies Padniestrėje prasidėjo dar gerokai prieš SSRS žlugimą ir turėjo vidinių priežasčių, kuriomis pasinaudojo sovietų, o vėliau Rusijos nomenklatūra, kurstydami ugnį dėl savo interesų.  Tada rusų „ichtamnietai“ ir kariuomenė buvo išsiųsti padėti vienai iš jau prasidėjusio konflikto šalių.

Tai buvo nusikaltimas. Tačiau Rusijos nusikaltimas Ukrainai yra dar baisesnis. Čia Rusijos valdžia ne tik įsitraukė ir išpūtė konfliktą, bet ir sukūrė jį nuo nulio. Prieš Rusijos įsikišimą Kryme ir Donbase nebuvo jokios smurtinės konfrontacijos.

Rusija ir Ukraina taikiai išsiskyrė 1991 m. Krymo ir Donbaso gyventojai referendume palaikė Ukrainos nepriklausomybę. Pietryčių Ukrainoje egzistavo prorusiškos pajėgos, tačiau prieš prasidedant Rusijos agresijai jos nekėlė tikslo prijungti savo regionus prie Rusijos, ypač ginkluotomis priemonėmis.

 

Dabar Rusijos okupuotose Ukrainos teritorijose, skirtingai nuo visų kitų bandymų pakeisti posovietinių šalių sienas, niekada nebuvo masinių etninių susirėmimų. I. Strelkovas tiesiai pasakė, kad karą į Donbasą atnešė jo FSB būrys. Ir tada prie jo gaujos prisijungė Rusijos kariuomenės daliniai, tai yra, V. Putinas pradėjo karą tiesiogine prasme nuo nulio.

„Neteisinu nusikalstamos Rusijos politikos kitų buvusios SSRS šalių atžvilgiu, tačiau tai, kas daroma Ukrainos atžvilgiu nuo 2014 m., neturi precedento. Tai plačiausiai paplitęs tarptautinis nusikaltimas nuo Antrojo pasaulinio karo laikų“, – pareiškė Igoris Eidmanas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(169)
(3)
(166)

Komentarai ()