Gali pataikyti į taikinius JAV. Putinas skelbia apie superginklą „Burevestnik“. Kas žinoma (Foto, Video)  ()

Ginklas NATO vadinamas „Skyfall“ ir daugelis Vakarų ekspertų į jį žiūri skeptiškai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad šalis išbandė naują branduolinę raketą. Putinas teigia, kad „Burevestnik“ (paukštis audrašauklis, angliškai petrel), privers susimąstyti bet kurią šalį, kuri planuoja panaudoti branduolinį ginklą prieš Rusiją. Jei kuri nors šalis išdrįstų tai padaryti, „pasirodytų toks mūsų raketų skaičius, kad nė vienas priešas neturėtų šansų išgyventi“.

Kas yra „Burevestnik“ raketa?

9M730 „Burevestnik“ yra Rusijos eksperimentinė branduoliniu varikliu varoma branduoliniu ginklu ginkluota sparnuotoji raketa. Raketos veikimo nuotolis yra iš esmės neribotas.

„Burevestnik“ yra vienas iš šešių naujų Rusijos strateginių ginklų, kuriuos Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pristatė 2018 m. kovo 1 d.

NATO ginklą vadina „Skyfall“ ir daugelis Vakarų ekspertų į tai žiūri skeptiškai, teigdami, kad branduolinis variklis gali būti labai nepatikimas.

Ant žemės paleidžiama, žemai skraidanti sparnuotoji raketa gali nešti branduolinę kovinę galvutę. Dėl branduolinio variklio ji gali išbūti aukštyje daug ilgiau nei kitos raketos ir įveikti daug didesnį atstumą.

 

V. Putinas nepasakė, kada buvo atliktas paskutinis bandymas, tačiau laikraštis „New York Times“ pirmadienį pranešė, kad jis galėjo būti neseniai, remiantis lėktuvų ir transporto priemonių judėjimu Rusijos bazėje Arktyje.

Kodėl raketa svarbi?

 

Tarptautinis strateginių studijų institutas, cituodamas specializuotą Rusijos karo žurnalą 2021 m., teigė, kad „Burevestnik“ numatomas nuotolis sieks iki 20 000 km, todėl ji galėtų būti dislokuota bet kurioje Rusijos vietoje ir smogti taikiniams JAV.

Tame pačiame žurnale rašoma, kad tariamas raketos aukštis buvo vos 50–100 metrų, daug mažesnis nei įprastai varomos sparnuotosios raketos, todėl oro gynybos radarams būtų sunkiau ją aptikti.

 

 

2020 m. Jungtinių Valstijų oro pajėgų Nacionalinio oro ir kosmoso žvalgybos centro ataskaitoje teigiama, kad jei Rusija sėkmingai pradės eksploatuoti „Burevestnik“, Maskva įgaus „unikalų ginklą, turintį tarpžemyninio nuotolio pajėgumą“.

Bet Rusijos branduolinės energetikos mokslininkams tai pasirodė sudėtinga užduotis. Naujienų agentūra „Reuters“ pranešė, kad per bandymus raketa patyrė daugybę gedimų, įskaitant 2019 m., kai per eksperimentą Baltojoje jūroje per sprogimą ir radiacijos nuotėkį žuvo penki Rusijos branduolinės energetikos specialistai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(5)
(-1)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()