„Nebus taip, kaip su Vokietija ar Japonija 1945 m.“ Kas laukia Rusijos  (1)

Francis Fukuyama pasidalijo savo vizija, kaip baigsis Rusijos ir Ukrainos karas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikiečių politologas, filosofas ir rašytojas Francis Fukuyama interviu „Radio svoboda“ teigia, kad grįžimas prie 1991 m. sienų nesunaikins Rusijos.

„Nebus taip, kaip Vokietijai ar Japonijai 1945 m., kai šios šalys buvo nugalėtos. Rusija turi branduolinių ginklų, turi naftos, turi daug išteklių. Ir Ukraina, mano nuomone, negali sunaikinti Rusijos kariniu būdu, kaip jos sąjungininkai sunaikino Hitlerio Vokietiją“, - sako politologas.

Bet, žinoma, yra vienas dalykas... Vienintelis būdas Rusijai pasitraukti iš jos okupuotų teritorijų yra Ukrainos pergalė.

Jei Ukrainos kontrpuolimas bus sėkmingas ir Krymas bus atkirstas arba deokupuotas, tai pakeis Rusijos pasaulinius skaičiavimus. Tada Ukraina turės nuspręsti, ką daryti. Tačiau dabar F. Fukuyama nemato jokio pagrindo deryboms.

Ukraina gali susidurti su tuo, kad ne visos 100 proc. teritorijos bus išlaisvintos. Tada bus susitaikyta su mintimi, kad šis karas gali tęstis labai ilgai. Nors šiandien niekas negali pasakyti, kiek šis karas truks.

Ukrainos pergalė nesunaikins Maskvos. Ta prasme, kad Rusija neišnyks. Maskva išliks ir greičiausiai išliks gana galinga. Taigi padėtis Ukrainoje bus šiek tiek panaši į padėtį Izraelyje.

 

Rusija tapo fašistine valstybe. Tai kraštutinis nacionalistinis režimas, kuris centralizavo visą valdžią ir atkirto visus alternatyvius galios centrus. Tai šalis, kuri visiškai artėja prie nacistinės Vokietijos po savo pralaimėjimo.

Vakarai nerimauja dėl galimo Maskvos žlugimo – kas kontroliuos branduolinį arsenalą? Šiuos nuogąstavimus jie jau išgyveno, kai žlugo SSRS. Tai nesukėlė konfliktų ar karų. Todėl galimas erafijos subyrėjimas, kai atsiras kelios mažesnės šalys, gali įvykti gana taikiai.

O dabar apie svarbų Rusijos pralaimėjimo „bet“: klausimas, ar karinis elitas ir Rusijos specialiųjų tarnybų atstovai sugebės eiti prieš režimą. Dėl to Rusija bus pažeminta, o autorius, aišku, turi omenyje valdžios perkrovimą.

 

Grupės „Informacinis pasipriešinimas“ karo ir politikos stebėtojas Oleksandras Kovalenko priduria, kad Fukuyamos vizionieriškasis darbas aiškiai parodo, kaip keičiasi visuomenės nuomonė Vakaruose Ukrainos atžvilgiu: jie vis labiau pradeda suprasti Ukrainos pergalės vaidmenį civilizuotam pasauliui. Tai yra pirmas dalykas. Antra, Vakarai turėtų apsispręsti, kuri grėsmė juos gąsdina labiau: branduolinis ekshibicionistas Kremliuje ar branduolinės galybės žlugimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(84)
(6)
(78)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: