„Nužudė 505 rusus. Jo bijojo paniškai.“ Didysis rusų siaubas „Baltoji mirtis“  ()

Suomis Simo Häyjä – žymiausias visų laikų snaiperis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Snaiperis „Baltoji mirtis, 1939–1940 m.

Simo Häyhä buvo suomių ūkininkas, nuo mažens jis buvo priverstas medžioti, nes medžioklė jo šeimai buvo vienas iš pragyvenimo šaltinių. 1939 metais Sovietų Sąjunga įsiveržė į Suomiją. Prasidėjo Žiemos karas arba Rusijos ir Suomijos karas, jaunas Simo Häyhä atsiliepė į patriotinį kvietimą, prisijungdamas prie Suomijos kariuomenės ginti savo tėvynės. Häyhä namai buvo netoli sienos su Rusija, o tai dar labiau paskatino jo siekį ginti savo šalį.

Jo pirmasis šautuvas buvo SAKO M/28-30, suomiška rusiško „Mosin Nagant“ versija.  Vėliau jis gavo galingesnį ginklą - 9 mm kalibro suomių automatą Suomi KP/-31. Po ilgų treniruočių S.Häyhä galiausiai sugebėdavo iš maždaug 155 m atstumo pataikyti tiesiai į taikinį net 16 kartų per minutę – jis tapo puikiu snaiperiu. Häyhä taip pat demonstravo nepaprastus slidinėjimo sugebėjimus, kurie leido jam greitai nusigauti į naujas vietas su labai mažu triukšmu.

Häyhä turėjo keletą privalumų. Jis pažinojo savo aplinką ir dėvėjo baltą kamufliažą, todėl jį labai sunku pastebėti sniege. Jis dėdavo sniegą aplink savo vietą ir dažnai dėdavo sniegą į burną, kad neitų garai jam kvėpuojant. Sovietų kariai nedėvėjo balto kamufliažo, jie vilkėjo chaki spalvos uniformas.

Per savo karą (kuris truko tik 5–6 mėnesius) Häyhä savo šautuvu nužudė 505 sovietų karius. Häyhä pasiekė didžiausią visų laikų snaiperių nužudymų skaičių. Įspūdingiausia yra tai, kad jis tai padarė su geležies taikikliais, o ne su optiniais, nes saulės atspindžiai ant taikiklio galėjo atskleisti jo padėtį. Rusai jo taip bijojo, kad davė jam naują slapyvardį „Baltoji mirtis“.

 

1940 m. kovo 6 dieną S.Häyhä neišvengė šūvio, kai netoli šaulio pataikiusio sprogmens skeveldra atlėkė į kairįjį viršutinį Simo žandikaulį. Vyras 11 dienų paniro į komą, o kai atsibudo tą dieną, kai baigėsi karas.

Jis mirė 2002 m., sulaukęs 96 metų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(1)
(42)

Komentarai ()