Daugiabutis Ukrainoje „žudė“ gyventojus leukemija. Laukė kraupi paslaptis  (10)

Sovietinis daugiabutis savyje turėjo paslaptį, kuri pražudė 4 žmones.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Daugiabutis, pažymėtas 7-uoju numeriu Gvardeyciv Kantemirovciv gatvėje (dabar žinoma kaip Mariyi Pryimachenko gatvė) Kramatorske, Ukrainoje, buvo naujausias kvartalo pastatas.

Pirmoji šeima atsikraustė 1980 m. Tai, be abejo, buvo vieni geriausių butų mieste. Tačiau šeimos džiaugsmas buvo trumpalaikis.

Praėjus vos metams po persikėlimo, jų 18 metų dukrai buvo diagnozuota leukemija ir ji per kelis mėnesius mirė. Šeima vos atsigavo po tragedijos, kai jų 16-metis sūnus susirgo ta pačia baisia liga ir netrukus taip pat mirė. Po to sekė dar viena mirtis – jų motina, kuri tapo trečiąja leukemijos auka.

Šeima galvojo, ar butas buvo prakeiktas, tačiau pasakojimas apie paslaptingus susirgimus nesulaukė platesnio dėmesio, o gydytojai ligą aiškino paveldimumu. Netrukus likusi šeima išsikraustė, o miesto vykdomasis komitetas buto raktus atidavė kitai šeimai.

1987 metais gyventojus vėl ištiko nelaimė. Jų paauglys sūnus mirė nuo leukemijos, o jaunesnysis brolis kitinės būklės atsidūrė ligoninėje. Priblokštas tėvas pastūmėjo pradėti tyrimą.

Tik po dvejų metų valdžia nusiuntė tyrėjų komandą su dozimetru. Jie bute aptiko aukštą radiacijos lygį. Visų pirma, radiacijos lygis kambaryje, kuriame miegojo vaikai, viršijo dozimetro skalės ribas. Tyrėjai galiausiai išsiaiškino, kad spinduliuotė sklinda iš sienų. Pastato gyventojai buvo greitai evakuoti, siena išardyta. Betono gabalas buvo išsiųstas į Kijevo branduolinių tyrimų institutą, kur mokslininkai ištraukė nedidelę kapsulę, kurioje buvo labai radioaktyvus cezis 137, naudojamas radiacijos lygio matuokliuose.

 

Iš kapsulėje išgraviruoto serijos numerio nustatyta, kad kapsulė pasimetė karjere, iš kurio buvo iškastas žvyras buto statybai. Kapsulės paieškos buvo nesėkmingos ir nutrauktos po savaitės.

Per siaubingą atsitiktinumą kapsulė susimaišė su betonu ir įstrigo sienų viduje tarp 85 ir 52 butų, netoli vaikų lovų, todėl įvyko tragedija, nusinešusi keturias gyvybes. Galiausiai buvo pripažinta, kad dar septyniolika žmonių gavo įvairias spinduliuotės dozes ir buvo atitinkamai gydomi.

7 pastatas tebestovi ir šiandien, jame vis dar gyvena žmonės. Radiacijos lygis dabar grįžo į natūralų lygį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(4)
(46)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (10)