Mikroprocesorius, skaičiuojantis tikimybėmis, o ne dvejetaine logika  (14)

Dauguma žmonių, susipažinusių su fundamentaliais elektroninių lustų veikimo principais, yra girdėję ir apie dvejetainę skaičiavimo sistemą. Priežastis paprasta - ji naudojama beveik visuose šiuolaikiniuose kompiuteriuose. Tačiau viena Bostono kompanija bando pritaikyti kitokio tipo logiką - ji planuoja rinkai pateikti tikimybinį procesorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dvejetainėje skaičiavimo sistemoje naudojami "nuliukai" ir "vienetukai", o atliekamos aritmetinės operacijos visada duoda vienareikšmį rezultatą (taip pat arba nulį, arba vienetą). Tuo tarpu "Lyric Semiconductor" sukurtame procesoriuje veiksmai atliekami su skaitinėmis tikimybių išraiškomis. Gamintojo teigimu, toks komponentas gali paspartinti daugelio modernių elektroninių įrenginių veikimą, pradedant išmaniesiems telefonams skirta "Flash" tipo atmintimi, baigiant geresnės kompiuteriuose veikiančios sprendimams priimti skirtos programinės įrangos sukūrimu. "Lyric Semiconductor" lustas operuoja neįprastais įvesties duomenimis. Vietoj to, kad į procesorių būtų perduodami tradiciniai nulių ir vienetų srautai, į jį įvedamas tam tikro įvykio tikimybę atitinkantis signalas; išvesties parametras taip pat yra tikimybė, nusakanti galimybę sutapti dviejoms įvesties tikimybėms.

Kiek galima spręsti iš kompanijos pranešimo, tikimybiniai skaičiavimai atliekami aparatiniame lygmenyje. Tai pasiekiama naudojant ne įprastines tranzistorines logines schemas, o vadinamųjų tikimybinių Bajeso tinklų principu sudarytus elektroninius junginius.

Gebėjimas apdoroti tikimybes, kad ir kaip tai atrodytų keista, kai kuriose kompiuterinių skaičiavimų srityse yra gerokai plačiau pritaikomas nei dvejetainė logika. Priežastis paprasta - dvejetainės operacijos dažnai naudojamos tikimybiniams matematiniams skaičiavimams atlikti, todėl papildomos parametrų transformacijos į dvejetainę skaičiavimo sistemą reikalauja daug didesnių techninių pajėgumų. Kai kurios stambios paieškos sistemos arba prekybiniai internetiniai portalai, tokia kaip "Amazon" ir "Netflix", taip pat pasikliauja  specialiomis programomis, kurios nustato, kurioms prekėms galioja didžiausia tikimybė, jog jos patiks vartotojui. Panašiais principais veikia ir internetinių šiukšlių (spam'o) filtrai.

Žinoma, tokie procesoriai gali būti pritaikomi ir karybos srityje - matyt neveltui jų kūrimą jau nuo 2006 metų dalinai remia JAV karinė mokslinių tyrimų organizacija DARPA. Tikimybiniai procesoriai galėtų būti panaudojami iškraipytiems garso signalams atkoduoti arba tobulesnėms mašininės regos sistemoms sukurti, kurios galėtų interpretuoti stebimo vaizdo arba veiksmo prasmę. Specialistai taip pat teigia, jog tokio tipo skaičiavimo įranga galėtų padėti žvalgybos tarnyboms rūšiuoti ir atrinkti didžiulius kiekius informacijos, atrenkant "triukšmą" nuo vertingų duomenų.

"Lyric Semiconductor" planuoja pagaminti pirmuosius bendrosios paskirties tikimybinių procesorių prototipus per artimiausius tris metus. Tuo tarpu mažesnį "Flash" tipo atminčiai skirtą klaidas koreguojantį lustą klientai gali įsigyti jau dabar, o pati kompanija prognozuoja, jog tokie atminties spartą padidinantys komponentai plataus vartojimo nešiojamoje elektronikoje - pavyzdžiui, išmaniuosiuose telefonuose ir planšetiniuose kompiuteriuose - pasirodys per artimiausius du metus.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)