Tai šokiravo visus. Ką išgyveno „Hamas“ nelaisvėn pakliuvusi mergaitė (Video)  ()

Ši istorija iš Izraelio pasklido po visą pasaulį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tėvas, kuris apsiverkė iš laimės ašaromis ir iš palengvėjimo atsiduso sužinojęs, kad jo dukra mirė, o nepateko į „Hamas“ nelaisvę, visus šokiravo.

Įvyko stebuklas: 8-metė Emily iš Izraelio, kurios tėtis gedėjo dukters, gyva grįžo namo.

Žurnalistė Vitoria Gnatiuk papasakojo apie neįtikėtiną išgelbėjimo istoriją ir mažosios Emily patirtį nelaisvėje.

„Tu tikrai prisimeni šią mergaitę. 8 metų Emily iš Izraelio. Visi manė, kad ją nužudė teroristai iš Gazos Ruožo. Mažoji Emily spalio 7-osios naktį išvyko į Berio gyvenvietę – būtent tą pragarišką naktį, kai „Hamas“ kovotojai ruošėsi žudyti“ – įvykių kroniką prisimena žurnalistė.

Tai buvo kurortinė vieta prie Negyvosios jūros. Ten plūstelėjo turistai. Vienintelis dalykas, kuris neleido šiam kibucui būti idealiam, buvo jo artumas prie Gazos Ruožo ir periodiškas apšaudymas.

Būtent šis kibucas labiausiai nukentėjo nuo „Hamas“ teroristų.

Kovotojai tiesiog be atrankos nušovė daugiau nei 100 žmonių, o kai kurie buvo paimti į nelaisvę. Išgyvenusieji kalbėjo apie baisumus, kurie, regis, pasirodo tik siaubo filmuose: kovotojai padegė namus ir laukė, kol žmonės pradės bėgti į kiemą, o tada buvo negailestingai nužudomi.

Jie plėšė ir sunaikino viską, ką galėjo. Niekas nebuvo pasiruošęs tokiems žiaurumams, tačiau buvo pripratę prie apšaudymo, visada turėjo kur pasislėpti, todėl tėvas dėl dukros nesijaudino ir po kelių valandų labai gailėjosi, kad išleido Emily pas draugę.

„Tada išgirdau šūvius. Ir jau buvo per vėlu. Jei būčiau žinojęs... Galbūt būčiau nubėgęs ir paėmęs ją, jos draugę, jos draugės mamą ir atvedęs pas save. Bet kai supratau, kas vyksta, jau buvo per vėlu“, – sakė mergaitės tėvas.

Dvi dienas Tomas nieko nežinojo apie savo dukrą, bet nieko negalėjo padaryti. Kibucą, kuriame jis gyveno, greitai užėmė teroristai ir beveik nebuvo jokių šansų iš gyvenvietės išeiti gyvam. Vyras patikslino: pats augino dukrą, mergaitės mama mirė nuo vėžio.

„Turėjau galvoti apie Emily. Ji jau buvo netekusi mamos, aš negalėjau rizikuoti, kad ji netektų ir tėvo“, – sakė jis.

Tačiau Tomas jau suprato du variantus: arba Emily jau buvo mirusi, arba „Hamas“ kovotojų nelaisvėje. Ir kaip vėliau paaiškėjo, pirmasis variantas jam buvo ne pats blogiausias, tad prie slenksčio pasirodžius keliems žmonėms, vyras suprato, su kokia naujiena jie atėjo pas jį. Vyro reakcija į žinią apie dukters mirtį tuomet sukrėtė visą pasaulį.

 

Sužinojęs, kad dukters nebėra gyvos, jis lengviau atsiduso ir 8-metės Emily mirtį pavadino palaima. Laikui bėgant pasaulis tiksliai suprato, kodėl tokia reakcija.

„Ji buvo mirusi. Žinojau, kad ji ne viena, jos nebuvo Gazoje, jos nebuvo tamsiame kambaryje, kuriame daug žmonių stumdo vienas kitą. Ką nors žinote apie tai, ką jie daro žmonėms Gazoje. Jie neturi maisto, vandens, yra tamsiose patalpose ir kiekvieną dieną bijo, kiekvieną minutę ir tai gali trukti mėnesius ar net daugelį metų. Taigi mirtis buvo palaima...“, – sakė jis.

Tomas gedėjo dukters kelias savaites, tačiau spalio 31 dieną kariškiai paskelbė žinią ir paaiškėjo, kad tai, ko Tomas labiausiai bijojo, buvo tiesa. Mažąją Emily sugavo „Hamas“. Mergaitės vyresnioji sesuo Natali apie tai pranešė lapkričio pradžioje.

Kartu su Emily į nelaisvę pateko jos draugė ir jos motina, su kuria mergina liko tą baisią naktį. Iš pradžių jos taip pat buvo paskelbtos mirusiomis, tačiau vėliau duomenys buvo atnaujinti. Galima tik manyti, kad Emily išgelbėjo tai, kad ji turi Airijos pilietybę, o Airijos valdžia pažadėjo padaryti viską, kas įmanoma, kad padėtų šiai šeimai.

 

Kitą dieną tapo žinoma, kad per 4 dienų paliaubas ji buvo įtraukta į mainų sąrašą.

Mergina nelaisvėje praleido lygiai 50 dienų ir ten šventė 9-ąjį gimtadienį. Dabar 63 metų Tomas žada surengti didžiausią vakarėlį dukters sugrįžimo į namus garbei. Jis asmeniškai susitiko su dukra vėlai vakare kartu su jos seserimi. Artimieji sako, kad Emily numetė daug svorio ir yra išsekusi, tačiau svarbiausia, kad ji gyva.

„Susigrąžinome Emily iš Gazos teroristų rankų. Ji prarado daug svorio, bet apskritai jai sekasi geriau nei tikėjomės. Mes vis dar kovojame. Dabar esame ligoninėje, rūpinamės Emily ir noriu padėkoti visiems, kurie mums padėjo ir palaikė visas šias 50 dienų“, – sako Tomas.

 

Kaip paaiškėjo, mergina buvo tarp 13 izraeliečių ir keturių Tailando piliečių, kuriuos Izraelis iškeitė į 39 palestiniečių kalinius. Šia proga Airijos vyriausybės vadovas Leo Varadkaras paskelbė įrašą, kuriame pareiškė, kad Emily buvo „pamesta ir surasta“.

„Paklydusi nekalta mergina dabar rasta ir grąžinta, o mūsų šalis atsikvėpė su didžiuliu palengvėjimu“, – sakė vadovas.

Tačiau tokie žodžiai supykdė Izraelio užsienio reikalų ministrą Eli Coheną, kuris šiuos pareiškimus pavadino amoraliais.

„Ponas Ministre Pirmininke. Atrodo, kad praradote savo moralinį kompasą ir jums reikia tikrovės patikrinimo! Emily Hand nebuvo „pasiklydus“, ją pagrobė teroristinė organizacija“, - sako E. Cohenas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(0)
(30)

Komentarai ()