Ukraina gavo daugiau nei 320 tankų. „Tai ne JAV, ne Vokietija ir ne JK...“  (2)

„Kažkuriuo momentu buvo galima kovoti peržengus sveiko proto ribas, bet to kartoti nebebus įmanoma.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ar Ukraina gauna pakankamai ginklų, kad laimėtų?“ – analizuoja Aleksandras Kovalenko, karybos ir politikos komentatorius.

Ne paslaptis, kad šiuo metu Ukrainos gynybinis pajėgumas labai priklauso nuo Vakarų partnerių ginkluotės ir įrangos tiekimo. Taip yra dėl daugybės faktorių, tačiau vis tiek kartas nuo karto iškyla klausimas: ar Ukrainos gynybos pajėgoms užtenka visko, ko reikia, kad ne tik išlaikytų gynybą, bet ir sėkmingai atakuotų? Šis klausimas užduodamas vis dažniau, ypač atsižvelgiant į vasaros puolimo kampanijos rezultatus, pasibaigusius rimtu Rusijos kariuomenės resursų išeikvojimu, tačiau be didelio masto laikinai okupuotų teritorijų išlaisvinimo.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas savo straipsnyje „The Economist“ aiškiai nurodė pagrindinius dalykus, trukdžiusius Ukrainai pasiekti savo tikslų, t. y. neturėjimą pakankamai išminavimo priemonių, artilerijos problemas, elektroninį karą, aviaciją ir raketų komponentus.

O kaip tik kitą dieną buvęs JAV armijos Europoje vadas, buvęs generolas leitenantas Benas Hodgesas interviu Estijos televizijos kanalui ETV pažymėjo, kad JAV teikia pagalbą Ukrainos gynybai, bet ne puolimui,  atkreipiant dėmesį į tai, kad puolimas be didelės  paramos iš oro yra mirtinas. Pavyzdžiui, JAV armija niekada nebūtų įvykdžiusi tokio puolimo.

Tuo tarpu įvykdytas  Kyjivo, Černihivo ir Sumų regionų išlaisvinimas 2022 metais be visiškos oro paramos, Charkivo srities išlaisvinimas be oro paramos, dešiniojo kranto Chersono srities išlaisvinimas. Kaip tau tai patinka, Benai? Bet yra niuansas.

Kažkuriuo momentu buvo galima kovoti peržengus sveiko proto ribas, bet to kartoti nebebus įmanoma ir, tai suprasdamas, nuo 2022 m. Kyjivas nuolat siunčia prašymus aprūpinti ginklais, kurių gali prireikti. Visų pirma, mes kalbame apie aviacijos komponentą - F-16 ir operacines-taktines raketas - ATACMS. Tačiau, kaip žinia, nuo 2022-ųjų jų prašiusi Ukraina M-39 modifikacijos ATACMS gavo tik 2023 metų spalį ir iškart pademonstravo didžiausią jų naudojimo efektyvumą.

 

Spalio 17 d., vykdant operaciją „Dragonfly“, laikinai okupuotų Luhansko ir Berdiansko aerodromuose buvo surengtas smūgis, kurio metu buvo sunaikinti 7 atakos sraigtasparniai Ka-52 ir 2 daugiafunkciai Mi-8, taip pat buvo padaryta žala 15 Ka-52 ir 7 Mi-8 orlaiviams.

Kyla klausimas: jei Kyjivas ATACMS prašo nuo 2022 m., tai kodėl jas gavo tik 2023 m. spalį? Panašus klausimas kyla dėl F-16.

Šie lengvieji naikintuvai daugeliu rodiklių pranašesni už savo rusiškus kolegas ir galėtų gerokai pakeisti situaciją mūšio lauke, bet... Tačiau Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ginkluotosios pajėgos jų vis dar neturi. Kodėl?

Jei vadovaujatės logika, tada reikia: apmokyti pilotus, galinčius valdyti šiuos F-16 naikintuvus. Patyrusiam pilotui, turinčiam įgūdžių skraidyti sovietiniais naikintuvais, šis mokymo laikotarpis gali trukti 4-6 mėnesius; parengti techninį personalą, kuris aptarnautų ne tik naikintuvus, bet ir bazę – aerodromą, kuriame jie yra; paruošti aerodromą ir visą infrastruktūros šių naikintuvų priėmimui ir priežiūrai; sukurti atitinkamą oro gynybos kupolą aerodromo teritorijoje, siekiant sumažinti raketų atakų prieš objektą iš Rusijos, riziką.

 

Užduočių yra daug ir kiekvienai iš jų atlikti skiriamas nemažas laiko tarpas. Bet kuo anksčiau pradėsite, tuo greičiau baigsite, tiesa? Tuo tarpu, užuot prasidėjęs 2022 m., šis procesas prasidėjo tik 2023 m. antroje pusėje...

Kita problema – tankai. Šiandien patikimiausia tankų tiekėja Ukrainai yra Lenkija. Ne JAV, ne Vokietija, ne Didžioji Britanija, o Lenkija. Nuo 2022 metų daugiausia tankų į Ukrainą perdavė Lenkija – daugiau nei 320 patikrintų  vienetų. Tarp jų: ​​250 – T-72M/M1, 60 – PT-91 „Twardy“, 14 – „Leopard“ 2A4.

Jokia kita šalis Ukrainai neperdavė tiek tankų, kiek Lenkija. Kyla klausimas: kodėl gi ne? Ukrainiečių tankų įgulos yra labiausiai patyrusios ne tik Europoje, bet ir pasaulyje. Kuri pasaulio kariuomenė turi tokią unikalią patirtį naikinant T-72 ir jo modifikacijas T-80, T-90, taip pat sovietinius modelius, jei ne Ukraina?

 

Tačiau vietoj naujausių tankų jie gavo „Challenger-2“, M1A1 „Abrams“ ir „Leopard-2“. Ir pažadą ateityje perduoti 250 „Leopard-1“, kurie jau seniai paseno.

Atrodo, kad Ukrainos partneriai bando padėti laimėti karą su Rusija mažiausia kaina, bet, deja, tai neįmanoma. Tik išsamus, visais atžvilgiais absoliutus apskaičiavimas gali sutriuškinti subimperinį anachronizmą Rusijos Federacijos pavidalu.

Deja, partneriai iki šiol iki galo nesupranta šios dogmos. Ir nepaisant atviro Valerijaus Zalužno straipsnio „The Economist“ ir Beno Hodgeso balso, paralelinė abstrahuotų Vakarų realybė išlieka daug monolitiškesnė nei skubus ir kritiškas Ukrainos poreikis... ne išgyventi. Pasiekti pergalę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(226)
(8)
(218)

Komentarai (2)