„Mūsų laukia naujas pasaulis su daugybe vietinių karų ir pasauliniu chaosu.“ Pasaulio likimas sprendžiamas Ukrainoje  ()

Vakarai kariauja „keistą karą“, kuris nulems pasaulio likimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pagrindinė šių metų pasaulio politikos naujiena yra ta, kad pasaulio tvarkos ateitis ir Vakarų vaidmuo joje dabar tiesiogiai priklauso nuo karo Ukrainoje baigties. Vienintelis klausimas – kaip greitai Vakarai tai supras, teigia politologas, Tarptautinio demokratijų instituto direktorius Sergejus Taranas savo autoriniame straipsnyje UNIAN.

Karuose tarp demokratinių ir autoritarinių režimų pastarieji visada turėjo pranašumą, nes veikė greitai. Tuo tarpu demokratijos visada buvo neryžtingos, nerimavo dėl reitingų ir atkakliai nenorėjo palikti savo komforto zonos, primena politologas.

Šis neryžtingumo etapas pirmą kartą ir geriausiai buvo apibūdintas terminu „keistas karas“ pačioje Antrojo pasaulinio karo pradžioje. Tuomet Vakarai, atsakydami į Lenkijos užpuolimą, oficialiai paskelbė karą hitlerinei Vokietijai, tačiau nesiėmė jokių veiksmų. Šia pertrauka Hitleris pasinaudojo bendradarbiaudamas su Stalinu, kad užimtų Lenkiją, pradėtų kampaniją Danijoje ir Norvegijoje bei rengtųsi invazijai į Prancūziją.

„Tokį pat „keistą karą“ Vakarai kariauja ir dabar, kai neabejotina ir masinė parama Ukrainai keistai derinama su Vakarų detalėmis Rusijos raketose ir ciniškais debatais Vakarų parlamentuose apie tai, „ar reikia remti Ukrainą“, - teigia S. Taranas.

Gera žinia šiuo atveju yra ta, kad „keisto karo“ laikotarpis negali trukti ilgai. Būtent dabar lemiami jo mūšiai vyksta visose įmanomose diplomatinėse, viešose ir neviešose platformose, rašo politologas.

 

Demokratijas geriausiai atveda į protą jų pačių piliečių dalyvavimas kare. Tačiau jei „keisto karo“ etapas užsitęs, tai taps tik laiko klausimu.

Anot S. Tarano, jei Rusijos atsakas bus neadekvatus, mūsų laukia naujas daugiapolis pasaulis su daugybe vietinių karų ir pasauliniu chaosu.

Daugiapoliškumas tikrai nėra pasaulio pabaiga, tačiau tai yra patikimų prognozių nebuvimas.

Apskritai istorija suksis savo didžiuoju globalių konfliktų, nuosavybės perskirstymo ir visų vertybių perkainojimo ratu. Ir šio rato pradžios taškas bus Ukraina, teigia žurnalistas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(0)
(17)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()