Parke šviestuvui energiją tiekia šunų išmatos  (10)

Šunų savininkai, sąžiningai surenkantys savo augintinių išmatas, apsaugo miestus nuo užteršimo, tačiau žala gamtai iki galo nėra sustabdoma - sąvartynuose šios atliekos vis vien išskiria metano dujas ir (bent teoriškai) skatina šiltnamio efektą. Tačiau Kembridže (Masačūsetsas, JAV) įrengtoje šunų aikštelėje pritaikytas įdomus technologinis sprendimas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prie specialaus šunų išmatų surinkimo konteinerio vietiniai inžinieriai prijungė metaną surenkančią sistemą. Degančio metano energijos pakanka šalia esančiam šviestuvui, o sumanymo autoriai teigia, jog energijos panaudojimas vien tik apšvietimu neapsiriboja.

Metano konvertavimo aparatas "Park Spark" buvo pristatytas praėjusią savaitę. Jo koncepcija paprasta - įprastines šiukšlių dėžes šunų aikštelėje pakeitė metano biogeneratorius. Taip demonstruojama, jog atliekas konvertuoti į energiją yra  paprasta. "Kol tik žmonės laikys naminius augintinius ir išmes jų paliekamas išmatas į tam skirtas kaupyklas, energijos šaltinis veiks nuolat ir nepertraukiamai", rašoma projektui skirtoje svetainėje.

Aparato veikimas susideda iš trijų pakopų. Pirmiausia šunų išmatos sumetamos į perdirbimo kamerą; čia jas pradeda skaidyti anaerobinės bakterijos. Visas mišinys maišomas mechaniškai specialia rankena, kurią pasukti gali bet kuris norintis. Taip pagreitinamas metano išsiskyrimas. Galiausiai dujos yra deginamos šviestuve. Pats konteineris su bakterijomis yra užkastas po žeme, o metanas į žibintą tiekiamas vamzdžiu. Koncepcijos autorius - menininkas Matthew Mazzotta, sumanymas dalinai remiamas Masačūsetso technologijų instituto (MIT).

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)

Susijusios žymos: