Tai buvo tikras šokas. Kai rusų pilotai suprato, kas nutiko, jau buvo per vėlu  ()

Ukrainos kariuomenė per tris dienas numušė penkis Rusijos naikintuvus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gynybos pajėgos per tris dienas numušė penkis Rusijos naikintuvus. Be universalaus Su-30, nukentėjo keturi bombonešiai Su-34 – pietuose ir Donecko srityje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos pulkininkas, instruktorius lakūnas ir karo ekspertas Romanas Svitanas „24 kanalui“ sakė, kad oro pajėgos labai gerai suplanavo šią operaciją, o jos rengimas truko ilgai.

Ekspertas priminė ir ankstesnes rusų nesėkmes, kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos naikino jų naikintuvus ir lakūnus, taip pat ir Rusijos teritorijoje.

Panaši situacija susiklostė 2023 metų kovą, kai Rusijos Su-34 ant Avdijivkos numetė valdomas aviacijos bombas (UAB).

„Nikopolio priešlėktuvinis pulkas prie Jenakievo pasalos režimu medžiojo priešo lėktuvus. Oro gynybos sistemą S-300, jos neįjungę, pastatė prie fronto linijos ir laukė, kol pasirodys Su-34. „Rusų pilotai suprato, kad šios sistemos neveikia šiame diapazone ir priartėjo, tada Ukrainos kariškiai kelioms sekundėms įjungė radarą, užfiksavo taikinį, paleido raketas į Su-34. Po to mūsų kariai pasitraukė iš raketų paleidimo aikštelės“, – prisiminė ekspertas.

 

Gegužės 13 dieną okupantai vėl atsidūrė tokioje pačioje situacijoje Rusijos Briansko srityje.

Tada įsibrovėliai uždengė Su-34 naikintuvu Su-35 ir sraigtasparniais Mi-8, kurie veikė kaip kliūčių nustatytojai.

Tada „Patriot“ sistema, kuri taip pat buvo išjungta, kol priešo lėktuvai priartėjo 30–40 kilometrų atstumu, o tada įjungta, ir todėl buvo pašalinti visi keturi Rusijos lėktuvai. Penktasis lėktuvas – paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis Mi-8 – taip pat buvo likviduotas.

Dar viena nesėkmė prie Krynkų

Dvi poros Su-34 30-40 km nuo Krynkų Chersono srityje bandė numesti bombas. Tada Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudojo arba S-300, arba „Patriot“ sistemą, ir rusai prarado tris savo lėktuvus.

 

„Šeši pilotai (po du kiekviename lėktuve) buvo priversti katapultuotis, tačiau dalis jų žuvo. Po to pakilo Rusijos paieškos ir gelbėjimo sraigtasparnis, tačiau gynėjai ukrainiečiai jo nenumušė, o apsisuko ir paliko savo pozicijas. Ukrainos pajėgų dėka rusai prarado 150 milijonų dolerių (vienas Su-34 kainuoja 50 milijonų dolerių), taip pat 6 pilotus. Kiekvieno piloto mokymas trunka iki 10 metų“, – reziumavo Romanas Svitanas.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(160)
(0)
(160)

Komentarai ()

Susijusios žymos: