Kas vis dėlto didesni teroristai? „Hamas“ ir Iranas susiginčijo  ()

„Iranas siekia krauju nuplauti kraują nuo pat Q. Soleimani nužudymo“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teheranas bandė prisiimti nuopelnus už spalio 7 d. „Hamas“ ataką prieš Izraelį, kaip dalį keršto už aukšto rango Irano pareigūno nužudymą, tačiau teroristinė grupuotė „Hamas“ griežtai paneigė šiuos teiginius keistu kivirču tarp artimų sąjungininkų.

„Natūralu, kad „Hamas“ neigia bet kokius ryšius, kad nesuteiktų Izraeliui daugiau priežasčių tęsti savo karinę misiją prieš teroristinę grupuotę“, – „Fox News Digital“ sakė Demokratijų gynimo fondo vyresnysis bendradarbis Behnamas Benas Taleblu.

„Iranas siekia krauju nuplauti kraują nuo pat Q. Soleimani nužudymo, kurio jubiliejus artėja ir jis tikisi sulaukti ažiotažo“, – aiškino B. B. Taleblu. „Neturėtų stebinti, kad didžiausia pasaulyje terorizmo rėmėja sieks panaudoti terorą, reaguodama į savo pagrindinio terorizmo vadovo netektį“.

Kataro vyriausybei priklausantis Artimųjų Rytų prekybos centras „Al Jazeera“ trečiadienį pranešė, kad Irano revoliucinė gvardija pareiškė, kad spalio 7 d. ataka, žinoma kaip operacija „Al-Aqsa Flood“, buvo „viena iš atsako į Qasemo Soleimani nužudymą“.

Tačiau „Hamas“ nedelsdama atmetė Irano pareiškimą, pabrėždama, kad grupuotė „ne kartą“ patvirtino atakos „motyvus ir priežastis“, kurią pavadino „Palestinos pasipriešinimo veiksmais... kaip atsaką į sionistų okupaciją ir jos besitęsiančią agresiją prieš mūsų šalį, žmones ir mūsų šventąsias vietas“, – pranešė „The Jerusalem Post“.

 

„Dėmesys tikslams, čia apibrėžiamas kaip smogimas žydų valstybei, dažnai yra svarbesnis už priemones ar bet kokią įsiterpusią politinę motyvaciją“, – teigė B. B. Taleblu. „Dėl šios priežasties Iranas yra sėkmingas savo įgaliotojo tinklo globėjas.

„Natūralu, kad „Hamas“ neigs čia bet kokius ryšius, kad nesuteiktų Izraeliui daugiau priežasčių tęsti savo karinę misiją prieš teroristinę grupuotę“, – pridūrė jis.

Iranas pareiškia ieškinį po to, kai pirmadienį Damaske žuvo kitas aukšto rango IRGC patarėjas, grupuotė pavadino tai „teroro aktu“, kurį įvykdė Izraelis, praneša Irano valstybinė žiniasklaida.

„The Wall Street Journal“ iškart po spalio 7 d. pranešė, kad Iranas padėjo planuoti išpuolį ir apmokyti „Hamas“ teroristus prieš jo egzekuciją. „Hamas“ griežtai ir ne kartą neigė Irano dalyvavimą, o Iranas iš pradžių tvirtino, kad nieko nežinojo apie išpuolį.

 

JAV lyderiai taip pat teigė nematantys jokių įrodymų, kad Iranas padėtų „Hamas“ planuoti atakas – pranešama, kad JAV tai pakartojo, todėl netikėtas Irano reikalavimas yra toks stebinantis ir gluminantis.

„Akivaizdu, kad nors Iranas buvo pagrindinis „Hamas“ rėmėjas, jis nepataikė, kad lieptų „Hamas“ spalio 7 d. įvykdyti savo siaubingą puolimą prieš Izraelį“, – B. Obamos valstybės sekretoriaus pavaduotojas vidaus reikalams Joelis Rubinas sakė „Fox News Digital“.

„Rezultatas – „Hamas“ vis labiau nusivylęs, kad jo globėjas Iranas nespaudė kitų kovotojų grupių, tokių kaip „Hezbollah“, darniai pulti Izraelį“, – argumentavo jis. „Iranas reaguoja į šiuos rūpesčius lėtai įjungdamas savo tinklą, tačiau amerikiečių atsakas į Irano tarpininkų išpuolius buvo greitas ir veiksmingas.

 

„Hamas“ yra tik viena iš beveik dviejų dešimčių įgaliotųjų grupių, kurias Iranas finansuoja ir remia Artimuosiuose Rytuose, vykdydamas kampaniją prieš konkuruojančias regiono tautas, įskaitant husius Jemene ir „Hezbollah“ Libane.

Kai kurios iš tų kitų įgaliotųjų grupių bandė išplėsti konfliktą su Izraeliu arba atakuoti JAV karinius išteklius ir pajėgas Artimuosiuose Rytuose, siekdamos nutraukti Amerikos paramą Izraeliui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(3)
(0)
(3)

Komentarai ()