Ne tik F-16. Skelbiama, kokių naujų ginklų Ukraina gaus  ()

Tie, kurie sako, kad Ukraina gavo visus ginklus, bet vis tiek nieko negali pasiekti, klysta. Ukraina prašė daugybės ginklų, kurie jos dar nepasiekė. Tiesa, kai kurie, nors ir vėluodami, jau pakeliui. Pavyzdžiui, F-16 Ukrainą pasieks per kelias dienas. Ko dar laukia Ukrainos gynėjai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Defence Express“ išvardino, ko Ukraina labai laukia 2024-aisiais.

Ilgai lauktas F-16

18 F-16 naikintuvų jau yra ruošiami kelionei iš Nyderlandų į Ukrainą.

„Orlaivių perdavimo Ukrainai kontekste išlieka aktualus klausimas, kaip galima modernizuoti F-16. Taip pat, žinoma, kokį ginklų asortimentą ir kokius kiekius sąjungininkai skirs kaip gynybos pagalbos dalį“, rašo „Defence Express“.

ATACMS

Ukraina jau gavo kelias ATACMS raketas, bet senesnes, kasetines, lekiančias tik 165 km. Ukraina laukia ATACMS, kurios lėks 300 km. Žinoma, jų bus nedaug ir Ukraina turės kruopščiai atsirinkti taikinius, bet šios raketos labai reikalingos, nes gali ištampyti rusų tiekimo grandines, atnešti karą giliai į rusų užnugarį. ATACMS raketos yra balistinės ir rusai praktiškai negali jų numušti.

TAURUS

Vokiška sparnuotoji raketa TAURUS yra sutverta mušti kiaurai per betoną. Ukraina galėtų tokiomis raketomis stipriai pažeisti Krymo tiltą. Bet Vokietija nenori jų net pažadėti.

„Tiesą sakant, priežastis, dėl kurios Vokietija delsia perduoti šias raketas, slypi realiame kovai parengtų TAURUS skaičiuje, kuris, kaip skelbta, yra tik keli šimtai raketų“, – rašo „Defence Express“. Pabrėžiama, kad 2024-aisiais Ukraina šių raketų tikisi labai tyliai ir be didelio užtikrintumo - TAURUS gali ir neatvykti.

GLSDB

 

JAV apie galima GLSDB perdavimą Ukrainai užsiminė beveik prieš metus. 2024-aisiais ji turėtų pagaliau atvykti. Tai - HIMARS ir M270 sistemomis paleidžiama raketa-sklendžianti bomba. Galingas ginklas su 93 kg kovine galvute ir 150 km nuotoliu. 

Paslaptinga raketa

Kaip pranešta anksčiau, jau šį mėnesį Ukraina turėtų gauti paslaptingą 300 km nuotolio raketą su 100 kg galvute. Galbūt tai - nauja sparnuotoji raketa.

Ko dar prašo Ukraina?

Gruodžio pradžioje Ukraina paskelbė, kad prašo „Abrams“ tankų, artilerijos sistemų, F-16, ATACMS, priešraketinės gynybos sistemų THAAD, naikintuvų F-18 ir net transporterių C-17 „Globemaster“ ir C-130 „Super Hercules“. Ukraina taip pat nori sraigtasparnių „Apache“ ir „Black Hawk“ bei trijų tipų dronų iš „General Atomics“, įskaitant „MQ-9B Sky Guardian“. Ką iš šio sąrašo Ukraina gali gauti? Daugiau „Abrams“ tankų tikrai gali būti skirti, F-16 jau pakeliui. „Black Hawk“ irgi gali atkeliauti (čekai vienam renka pinigus). Kitų dovanų Ukraina gali ir negauti.

 

Apskritai, Ukraina turės įvertinti prioritetus ir pažiūrėti, kokie ginklai gali duoti didžiausios naudos. Sparnuotosios raketos, priešraketinės gynybos sistemos, ginklai naujai gautiems F-16 - tai yra svarbus prioritetas. Bet Ukrainai taip pat labai reikia tokių paprastų dalykų kaip haubicos ir 155 mm artilerijos sviediniai. Be to, pirmosios dvi šių metų dienos parodė, kad Ukrainai labai reikia ruoštis ilgoms raketų ir dronų atakoms.

(87)
(4)
(83)

Komentarai ()

Susijusios žymos: