Kasetiniai šaudmenys neveikia. Ukraina praranda iniciatyvą kare. NYT skelbia pavojų  ()

Pasak karo eksperto Michaelo Kofmano, ukrainiečiai yra pavargę, neturi pakankamai amunicijos, o rusai turi skaitinį pranašumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainai reikia pakankamai Vakarų pagalbos, kad ji atgautų savo pranašumus fronte. Apie tai „New York Times“ rašo karo ekspertas Michaelas Kofmanas, Carnegie fondo Rusijos ir Eurazijos programos vyresnysis mokslo darbuotojas.

Kofmanas viena pagrindinių Ukrainos gynybos pajėgų problemų vadina personalą. Ir sako, kad išretėjusios Ukrainos kovotojų gretos pildomos mobilizuotų, vyresnio nei vidutinio amžiaus ar prastai parengtų šauktinių sąskaita.

Antra problema NYT vadina amunicijos trūkumą, o daugelis jau atgabentų sviedinių, ypač kasetiniai sviediniai iš JAV, prarado savo aktualumą, nes Rusijos kariai pakeitė puolimo operacijų taktiką ir pagilino įtvirtinimus.

„Tačiau, skirtingai nei praėjusią vasarą, Vakaruose nebėra karštligiškos kovos dėl Ukrainos karių ginkluotės ir aprūpinimo“, – priduria NYT ekspertas.

Ukrainos kariuomenės perspektyvas Kofmanas vertina gana niūriai – Vakarų pagalba nėra garantuota 2023 metų lygyje, vasaros puolimas buvo nesėkmingas, Rusijos kariai puola, ypač rytinėje fronto dalyje.

„Kremlius turi daugiau visko: daugiau žmonių, amunicijos ir technikos. Ir jie nesustoja, nepaisant augančio sužeistųjų ir žuvusiųjų skaičiaus“, – Ukrainos kariuomenės žodžius cituoja ekspertas.

 

Kartu jis pažymi, kad toks Rusijos pranašumas nėra lemiamas, tačiau karo irgi negalima vadinti beviltišku.

Kofmanas teigia, kad nė viena pusė nepasižymėjo taktika, kuri leistų pasiekti proveržį mūšio lauke.

„Karas atrodo kaip modernizuota Pirmojo pasaulinio karo Vakarų fronto versija: gryna masė prieš masę“, – daro išvadą karo ekspertas.

Jis daro išvadą, kad priklausomai nuo to, kas atsitiks mūšio lauke 2024 m., ypač su Vakarų parama Ukrainai, greičiausiai išsipildys vienas ar du scenarijai: Ukraina gali atgauti pranašumą iki 2025 m. arba pradėti pralaimėti karą be pakankamos pagalbos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(43)
(10)
(33)

Komentarai ()