Artimiausiems keleriems metams. Ukrainą gali pasiekti didžiuliai kiekiai ginklų. Slovakija priėmė grandiozinį sprendimą  ()

Slovakijos parlamentas leido Gynybos ministerijai eksportuoti ginklus. Tai gali padėti Ukrainai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį, sausio 16 d., Slovakijos parlamentas didžiule balsų dauguma pritarė pataisai, suteikiančiai Gynybos ministerijai įgaliojimus patvirtinti ginklų eksportą. Ukrainą gali pasiekti didžiuliai kiekiai ginklų.

Apie tai praneša „Politico“.

Vienas svarbiausių teisės aktų pakeitimų buvo susijęs su ginklų eksporto licencijavimo tvarkos pakeitimu. Jei anksčiau tuo rūpinosi Slovakijos Ūkio ministerija, pritarusi Užsienio reikalų ir Žvalgybos ministerijai, tai dabar procedūros atitenka tik Gynybos ministerijai.

Prezidentė Zuzana Čaputova sausio pradžioje vetavo šį įstatymo projektą, paaiškindama, kad Gynybos ministerija neturi ekspertų, kurie galėtų įvertinti galimą ginklų pardavimo riziką Slovakijos tarptautinei reputacijai ir saugumui.

Leidinys rašo, kad už dabartinio Slovakijos ministro pirmininko Roberto Fico partijos stovintys oligarchai galės daug pasipelnyti iš galimybės parduoti savo produkciją Ukrainai. Vienos iš pagrindinių šalies ginklų kompanijų „ZVS Holding“ 50 % akcijų priklauso Slovakijos Gynybos ministerijai. Bendrovė jau turi Ukrainos užsakymų, suplanuotų artimiausiems keleriems metams.

 

Slovakijos opozicija įžvelgė interesų konfliktą Gynybos ministerijos sprendime dėl ginklų eksporto licencijų.

„Kaliniakas [Slovakijos gynybos ministras Robertas Kaliniakas] galės panaikinti konkurenciją vienu sprendimu dėl licencijos paraiškos“, – sakė opozicijos parlamentarė Veronika Remišova.

Tikrasis pataisos poveikis, anot jos, yra toks, kad niekas negaus eksporto licencijos, kol jos nepatvirtins jų verslo konkurentas ir naujasis karinės pramonės vadovas, Gynybos ministras Robertas Kaliniakas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(3)
(53)

Komentarai ()