„Didžiulis sujudimas Kryme.“ Ką pastebėjo Ukrainos partizanai  ()

Pro-ukrainietiškų partizanų grupė „Ateš“, stebinti Rusijos judėjimą okupuotame Kryme, pastebėjo „Bastion-P“ sistemų judėjimą. Tai - labai pavojingas Rusijos ginklas, galintis leisti hipergarsines raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mūsų agentui, vykdančiam žvalgybą Sevastopolyje, pavyko užfiksuoti dviejų savaeigių paleidimo įrenginių SPU 340P, dar vadinamų pakrančių raketų sistema „Bastion-P“, dislokavimą. Šios sistemos naudojamos įvairių klasių ir tipų laivams naikinti, gali atakuoti ir antžeminius taikinius“, – sakoma „Ateš“ pranešime.

Pogrindinės Krymo pasipriešinimo organizacijos „Ateš“ nariai paskelbė ir viešais keliais važiuojančios sistemos nuotraukas. Jie pridūrė, kad pavyko nustatyti Rusijos dalinį, kuriam priklauso pastebėtos „Bastion-P“ sistemos. Partizanai taip pat nustatė galutinę jų paskirties vietą.

K-300P „Bastion-P“ kūrimas buvo pradėtas dar dešimtajame praeito amžiaus dešimtmetyje, tačiau pirmosios tokios sistemos Rusijos pajėgose oficialiai pasirodė tik 2015 metais. Sistemos mobilumą užtikrina 8×8 važiuoklė, ant kurios yra sumontuotas konteineris su dviem raketų paleidimo vamzdžiais. Atvykus į paleidimo vietą, tie vamzdžiai pakyla į vertikalią padėtį ir iššauna raketas P-800 „Oniks“. Viena tokia raketa turi 200-300 kg kovinę galvutę ir gali pasiekti net 3180 km/val. greitį (techniškai tai yra hipergarsinė raketa). „Oniks“ įveikiamas atstumas priklauso nuo versijos, bet yra tokių, kurios įveikia net 800 km. „Oniks“ gali šauti į 14 km aukštį ir prieš taikinį nusileisti arčiau vandens paviršiau, kad nebūtų numušta.

 

Pagrindinis „Bastion-P“ taikinys - įvairūs paviršiniai laivai, įskaitant dideles kovines grupes, lydinčias lėktuvnešius. Pagal paskirtį „Bastion-P“ turi ginti pakrantę nuo įvairių laivų, įskaitant desantinius. Tačiau, kaip pažymi ir „Ateš“, šios sistemos gali būti naudojamos ir sausumos taikiniams naikinti. Ir, deja, Ukraina tai išmoko pačiu blogiausiu būdu.

 

Yra žinoma, kad „Bastion-P“ leistos raketos „Oniks“ 2022 ir 2023 metais skaudžiai atakavo Ukrainos pakrantės miestus, įskaitant Odesą. Prieš karą buvo manoma, kad Rusija turi tik maždaug 40 „Bastion-P“ sistemų, bet dabar tikslų jų skaičių sunku numanyti. Bet jų buvimas Kryme Ukrainai visada bus bloga žinia. Gera žinia tik tai, kad partizanai seka šias sistemas ir žino jų dislokacijos vietas - tai gali padėti Ukrainai jas įveikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(45)
(3)
(42)

Komentarai ()