Lūžio taškas kare. Ukraina rado stulbinantį būdą numušti rusų raketas  (5)

Ukraina rado naują būdą naikinti Rusijos raketas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepaisant to, kad trūksta priešlėktuvinės gynybos raketų, Ukraina išrado dar vieną būdą, kaip veiksmingai atremti rusų teroristinius išpuolius.

Kaip ir kuo Ukrainos ginkluotosios pajėgos neutralizavo dvi dešimtis priešiškų taikinių, ir kodėl Vakarų ekspertai tai jau pavadino „lūžio tašku“ kare, žurnalistai papasakojo išskirtinėje TSN.UA laidoje.

2024 m. sausio 13 d. oro pajėgos pranešė, kad radioelektroninės kovos (REB) priemonėmis numušė 20 priešo raketų, t. y. privertė raketas nukrypti nuo kurso ir kažkur nukristi. Tai pirmas kartas, kai Ukraina viešai paskelbė apie šį sėkmingą kovos su Rusijos raketomis būdą.

Ekspertų nuomone, tai gali reikšti, kad Ukrainos REB pasiekė visiškai naują lygį. Anksčiau Ukrainos ginkluotosios pajėgos galėjo „nuleisti“ tik nepilotuojamus orlaivius, ir tai ne visada, o dabar gali „nutupdyti“ net raketas. Buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo viršininko pavaduotojas priešlėktuvinei gynybai generolas Igoris Romanenko komentare BBC tai pavadino nauju požiūriu į karybą.

„Tai kokybiškai naujas požiūris į kovą su priešu ne švaistyti brangias „žemė-oras“ raketas, o naudoti REB. Tai dabar leidžia paveikti ne tik „Shahed“, bet ir raketas“, – sakė jis.

 

Tačiau kuo Ukraina galėtų taip efektyviai atremti rusų raketas? BBC žurnalistai spėja, kad tai buvo pažangi Ukrainos REB sistema „Pokrova“.

Sausio 13 d., kai karinės oro pajėgos pranešė apie sėkmingą 20 rusiškų raketų „nutupdymą“ radioelektroninėmis priemonėmis, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo REB skyriaus viršininkas pulkininkas Andrejus Starikovas sakė, kad „Pokrova“ jau veikia.

„Sistema yra pažangiausia pasaulyje, niekas tokios sistemos neturi. Ji gali daryti įtaką sparnuotųjų raketų ir iš dalies bepiločių orlaivių „Shahed“ nukreipimui“, – sakė jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(402)
(4)
(398)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (5)

Susijusios žymos: