Programišiai bandė atakuoti „Omnitel“ tinklalapį, norėta pakenkti ir naujienų portalams  (4)

Antradienį dalis Lietuvos interneto vartotojų, bandančių užsukti į telekomunikacijų operatoriaus „Omnitel“ interneto svetainę, buvo įspėti, esą tinklalapis „laikomas kenkėjišku“. Panašų įspėjimą matė ir kai kurių naujienų portalų skaitytojai. „Omnitel“ teigia, kad jų puslapį galėjo atakuoti programišiai, tačiau žalos nepadaryta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį kai kurių interneto naršyklių vartotojai, užėję į tinklalapį Omnitel.lt, buvo įspėti, esą tinklalapyje rasta kenkėjiškos programinės įrangos. Taip pat šį pranešimą buvo galima išvysti bandant užeiti į tinklalapį per paieškos svetainę „Google“.

Visus interneto tinklalapius automatiškai skenuojantis „Google“ robotas pirmadienį „Omnitel“ svetainėje rado „kenkėjiškos programinės įrangos, kuri atsiunčiama ir įdiegiama be naudotojo sutikimo“, rašoma įspėjime.

Be to, pranešime teigiama, kad Omnitel.lt „funkcionavo kaip tarpininkas“ užkrečiant kelis didžiuosius Lietuvos naujienų portalus. Tuo pačiu įspėjime priduriama, kad kenkėjiškų kodų į svetainę galėjo pridėti trečiosios šalys. Taip pat kalba ir „Omnitel“ atstovai, visą antradienio rytą aiškinęsi, kodėl „Google“ robotas jų tinklalapį vadina kenkėjišku.

„Pirmiausiai norime užtikrinti, kad svetainė Omnitel.lt ir kiti puslapiai yra visiškai saugūs, jokių virusų ar kenkėjiškų programų juose nėra“, – naujienų portalui 15min.lt atsiųstame komentare rašo „Omnitel“ ryšių su visuomene vadovė Daiva Selickaitė.

Anot jos, galėjo sutapti, kad „Google“ robotui skenuojant svetainę tuo pačiu metu ją bandė nulaužti programišiai, todėl užfiksuota, jog svetainė gali būti kenkėjiška. Tačiau D.Selickaitė užtikrino, kad ataka buvo nesėkminga.

„Pirmadienį buvo bandymų atlikti neleistinus veiksmus svetainėje Omnitel.lt, kuriems operatyviai užkirtome kelią. Mūsų svetainės ir puslapių lankytojai dėl to nenukentėjo, nepatyrė jokių nepatogumų. Tačiau tai buvo užfiksuota „Google“, todėl mūsų puslapiai, o dėl reklaminių nuorodų ir kai kurie kiti puslapiai „Google“ buvo įtraukti į įtartinų puslapių sąrašą. Šiuo metu bendraujame su „Google“, kad šie klausimai būtų išspręsti“, – teigė D.Selickaitė. Ji pridūrė, kad Lietuvoje galėjo būti ir daugiau tokių atvejų.

Neoficialiomis žiniomis, ši programišių ataka galėjo būti vykdoma dar praėjusį šeštadienį. Ataka iš dalies palietė ir vieną didžiųjų Lietuvos interneto portalų. Kai kurie vartotojai, šeštadienį užsukę į šį tinklalapį, buvo įspėti apie „piktavališką kodą“ (angl. „malicious code“) bei galimus virusus.

Jiems norėta įdiegti kenkėjiško pobūdžio „trojaną“ pavadinimu „Killing Hazard for Microsoft Windows“. Tokio pobūdžio programos suteikia galimybę programišiams be vartotojo žinios prisijungti prie jo kompiuterio ir pasiekti jame laikomą informaciją. Šaltinių teigimu, programišiai kodą į šį tinklalapį galėjo įdiegti per reklaminį skydelį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)