D. Britanijoje ketinama atkurti pirmąjį kompiuterio prototipą  (2)

Britų mokslininkas Džonas Grehemas-Kamingsas nutarė atkurti Bebidžo analitinę mašiną, rašo BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis XIX amžiaus britų matematiko Čarlzo Bebidžo (Charles Babbage) sugalvotas įrenginys laikomas šiuolaikinių skaičiavimo mašinų prototipu. Beje, šis įrenginys taip ir nebuvo pagamintas.

Projekto realizacijai Grehemas-Kamingsas ketina surinkti 500 tūkstančių svarų. Tai mokslininkas bando padaryti neįprastu būdu: spalio 6 dieną į tinklalapį „PledgeBank“ jis įdėjo paraišką su savo projekto aprašymu.

Grehemas-Kamingsas žada įvykdyti projektą, jei bus surinkta 50 tūkstančių parašų, o kiekvienas pasirašęs bus pasiruošęs Bebidžo įrenginio kūrimui paaukoti bent 10 svarų.

Tai padaryti jau sutinka 1695 žmonės. Be to, kai kurie iš jų pažadėjo skirti 50, 100 ir net 1000 svarų. Planuojama, kad parašų rinkimas bus vykdomas iki sausio 31 dienos. Jei įrenginį pavyks sukurti, jis bus perduotas kuriam nors britų muziejui.

Analitinės mažinos projektą Bebidžas sukūrė 1837 metais. Matematikas ketino pagaminti veikiantį įrenginį iš vario ir geležies. Skaičiavimo mašina turėjo veikti garo mašinos pagalba. Tačiau Bebidžui nepavyko gauti finansavimo ir projektas liko tik teorija.

Bebidžo mašinos elementus bandė kurti jo jaunesnysis sūnus Henris. Dar vienas prototipas saugomas Anglijos mokslo muziejuje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: IT bazė
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)