„Lėktuvnešių žudikai“. JAV sunerimusios. Didžiausia grėsmė – Kinijos megaginklas DF-21  (2)

Balistinė raketa DF-21D skirta sunaikinti didelius laivus ir gali smogti iki 1500 km atstumu. Ginklas gali neleisti JAV lėktuvnešių grupėms vykdyti misijų Pietų Kinijos jūroje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV gynybos departamentas (Pentagonas) pripažino vidutinio nuotolio balistinės raketos „Dongfeng-21“ (DF-21D) keliamą grėsmę. Pentagono ataskaitoje teigiama, kad Kinija dabar „gali atlikti didelio nuotolio tikslius smūgius laivams, įskaitant lėktuvnešius, Ramiojo vandenyno vakaruose iš žemyninės Kinijos“. Tai pranešė „The Eurasian Times“.

Nepaisant Pentagono ekspertų patikinimų, JAV karinio jūrų laivyno kontradmirolas Carlosas Sardiello nesutiko su faktu, kad Kinijos „lėktuvnešių žudikai“ daro amerikiečių laivus labiau pažeidžiamus mūšyje vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje.

„Esu visiškai įsitikinęs, kad lėktuvnešio smogiamoji grupė galės efektyviai ir saugiai atlikti misiją, kuriai ji buvo sukurta“, – sakė jis.

Šis teiginys yra reikšmingas, nes kai kurie JAV kariuomenės pareigūnai ir apžvalgininkai nuolat perspėjo, kad Kinijos raketos DF-21D kelia didžiulę grėsmę JAV laivams, ypač JAV lėktuvnešiams, kurie yra JAV karinio jūrų laivyno galios projekcija visame pasaulyje.

Kinijos raketų tema buvo aptarta atsižvelgiant į JAV strateginių pozicijų stiprėjimą vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, kur yra dislokuoti trys lėktuvnešiai – USS „Carl Vinson“, USS „Theodore Roosevelt“ ir USS „Ronald Reagan“.

 

Kietojo kuro balistinė raketa DF-21D skirta smogti į judančius paviršiaus taikinius, tokius kaip lėktuvnešiai ir kiti dideli karo laivai. Apie taktines ir technines ginklų charakteristikas žinoma mažai. Įvairiais vertinimais, raketos DF-21D ilgis yra apie 10-12 m, o skersmuo apie 1,5 m. Paleidimo masė vertinama 14-16 tonų.

Pentagono teigimu, raketa turi manevringą kovinę galvutę (MaRV), o jos skrydžio nuotolis yra didesnis nei 1500 kilometrų. Paleidimo įrenginiai pasižymi greitu paleidimo laiku ir mobilumu, o tai padidina jų taktinį efektyvumą.

Ekspertai pastebi, kad šie kompleksai gali aprėpti karo zoną Rytų Kinijos ar Pietų Kinijos jūrose, kilus konfliktui dėl Taivano. JAV įsikišimo atveju JAV karinio jūrų laivyno lėktuvnešiai turėtų plaukti daugiau nei 1600 km nuo kranto, kad išvengtų Kinijos DF-21D atakų. Tačiau šiuo atveju orlaiviai negalės atlikti kovinių misijų, nes F/A-18 ir F-35C, paleistų iš lėktuvnešio, nuotolis yra iki 800 km.

 

Apibendrinant, stebėtojai atkreipė dėmesį, kad Kinija atrodo gana pasitikinti savo priešlaivinių raketų pajėgumais, nes prasidėjus pratyboms, kuriose dalyvavo USS „Carl Vinson“, USS „Theodore Roosevelt“ ir japonų minininkas JS „Ise“, Kinijos žiniasklaida pranešė, kad šalis vis dar disponuoja DF-21D ir DF-26 raketomis, kurios laikomos potencialia grėsme lėktuvnešiams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(8)
(8)
(0)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)