„To jau nebeįmanoma nuslėpti, artėja technologinis krachas.“ Atskleistos milžiniškos rusų problemos  (8)

Sankcijos dėl karo Ukrainoje pradeda daryti vis didesnį poveikį Rusijos valdžios reikalaujamam technologiniam „suverenumui“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2023 m. Rusijos įmonių paklausa remontuoti kietuosius diskus, juostinius įrenginius, valdiklius, pagrindines plokštes ir kitus užsienio kompiuterinės įrangos komponentus per metus išaugo penkis kartus, „Kommersant“ sakė „Mobius Technologies“ vadovaujantis partneris Michailas Sizovas. To jau nebeįmanoma nuslėpti, artėja technologinis krachas, praneša „The Moscow Times“.

„Praėjusiais metais 80 proc. remonto užsakymų teko antrajam pusmečiui“, – sakė M. Sizovas, pabrėždamas, kad naujų atsarginių dalių Rusijos rinkoje arba nėra, arba jos parduodamos už išpūstą kainą. Kartu Sizovas pripažįsta, kad iki 2024 m. pabaigos kompiuterių remonto paslaugų verslo sektoriui rinka sieks „milijardus rublių“.

Bendrovėje „Promobit“ (serverių ir duomenų saugyklų gamintoja „Bitblaze“) patvirtinama, kad verslo sektoriaus poreikis remontuoti kompiuterinę įrangą auga. Pasak bendrovės direktoriaus Maksimo Koposovo, dažniausiai įmonėms reikia remontuoti „Mellanox“, „Supermicro“, HPE ir kt. gamintojų įrangos pagrindines plokštes, valdiklius ir maitinimo šaltinius.

Įmonės kreipiasi dėl remonto ir todėl, kad pardavėjai Rusijoje nesuteikia garantijos. „Tiekėjai gali rinktis – arba mokėti papildomą PVM ir vežti įrangą į kitas šalis, kur yra oficiali pardavėjo pagalba, arba patiems atlikti remontą šalyje“, – aiškino M. Koposovas.

 

Kartu rinkos dalyviai pažymi, kad Rusijoje nėra atsarginių dalių saugojimo serveriams ir kitai įrangai iš pardavėjų, kurie stebi savo produktų tiekimą į Rusiją. Pavyzdžiui, tai susiję su amerikiečių „Nvidia“.

Remonto paklausa susijusi ne su atsarginių dalių trūkumu, o su jų brangumu: remontas yra pigesnis už visišką pakeitimą, sako „Treolan Enterprise Solutions“ skyriaus vadovė Aleksandra Muchortova.

O „Fplus Service“, priešingai, mano, kad Rusijoje kyla problemų dėl įrangos, kuri buvo tiekiama iki sankcijų įvedimo, komponentų prieinamumo. „Yra įmonių lygio įranga, gaminama ir tiekiama pavieniais egzemplioriais, jos kelias atsekamas nuo užsakymo gamybai gavimo momento, atsarginių dalių jai tikrai nėra, o komponentai negali būti remontuojami“, – pažymėjo bendrovė.

 

Prasidėjus karui ir įvedus sankcijas, Rusijos klientai stengiasi pirkti ne tik pačias duomenų saugojimo sistemas ir serverių platformas, bet ir papildomas atsargines dalis (maitinimo šaltinius, valdiklius ir kt.), kad sukauptų remontui skirtų komponentų atsargas, sako duomenų centrų ir debesijos paslaugų teikėjos „Oxygen“ įkūrėjas Pavelas Kulakovas. Pasak jo, įmonės neatsisakys užsienio įrangos, nes su ja susieta programinė įranga, kuriai jos ir toliau patiki svarbiausių duomenų saugojimą ir apdorojimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(151)
(6)
(145)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: