„1,3 GW + 1,2 GW.“ Tai, ką padarė Lietuva, kelia susižavėjimą  ()

Armėnijos kolegos domisi Lietuvos patirtimi kuriant tvarią, nepriklausomą, atsparią ir stabilią energetikos sistemą.


Asociatyvi nuotr.
Asociatyvi nuotr.
© hpgruesen (Free Pixabay license) | https://pixabay.com/photos/solar-park-wind-farm-1288842/

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Energetinė nepriklausomybės stiprinimas, atsisakant rusiškų dujų importo ir plėtojant atsinaujinančios energijos išteklius, energetinio efektyvumo didinimas ir Lietuvos patirtis vykdant Ignalinos atominės elektrinės išmontavimo darbus – pagrindiniai Vilniuje vykusio energetikos ministro Dainiaus Kreivio  ir Armėnijos teritorinio administravimo ir infrastruktūros ministro Gnel Sanosyan susitikimo klausimai. 

„Padaryti energetinės nepriklausomybės stiprinimo žingsniai – pastatytas SGD terminalas, nutiestos dujų jungtys su kaimyninėmis valstybėmis – prieš dvejus metus leido Lietuvai tapti pirmąja šalimi ES sustabdžiusia rusiškų dujų importą. Kitas etapas – elektros rinkos sinchronizacija su kontinentinės Europos elektros tinklais ir nacionalinės generacijos didinimas. Visa tai numatyta parengtoje Nacionalinėje energetikos nepriklausomybės strategijoje“, - sakė energetikos ministras D. Kreivys.    

[Vokietija] Tik 59€ už akumuliatorinį trimerį! Su 2 baterijomis, įkrovikliu, peiliais ir žaibišku pristatymu. Paskutiniai vienetai
4845 5

Mažiausia kaina

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Su 2 baterijomis, įkrovikliu ir peiliais

Išsamiau

Pasak ministro,  2024 m. kovo pabaigoje Lietuva pagamino 70 proc. reikalingos elektros energijos, didžiąją jos dalį – iš AEI.  Nacionalinėje energetinė nepriklausomybės strategijoje planuojama, kad  mūsų energijos rūšių derinyje dominuos kintamieji atsinaujinantieji energijos ištekliai, pavyzdžiui, vėjo jėgainės jūroje ir sausumoje bei saulės fotovoltinė energija, o aktualu bus sistemos lankstumas,  subalansuota pasiūla ir paklausa  bei sistemos saugumo užtikrinimas.

 

„Siekdami visiško savarankiškumo, aktyviai skatiname elektros energijos vartotojus tapti elektros energijos gamintojais.  Šiuo metu Lietuvoje yra 1,3 GW įrengtosios galios vėjo elektrinių ir 1,2 GW saulės elektrinių. Šie skaičiai dėl palankių skatinimo priemonių nuolat auga, todėl dabar skiriamas dėmesys veiksmingiems lankstumo sprendimams ir investicijoms į jų plėtrą“, – sakė D. Kreivys. 

„Mums tikrai įdomi Lietuvos patirtis siekiant energetinio savarankiškumo ir vystant atsinaujinančių energetiką bei energetinio efektyvumo klausimai – nuo praktinio įgyvendinimo iki teisinių klausimų“, –sakė Armėnijos teritorinio administravimo ir infrastruktūros ministras G. Sanosyan.   

 

Armėnijos delegacija taip pat lankėsi  „Energy cells“ energijos kaupimo sistemų parke Vilniuje. Visą sistemą sudaro 4 energijos kaupimo įrenginiai - parkai, kurių galia 200 MW. Tai užtikrina patikimą, stabilų ir vartotojams palankų Lietuvos elektros energetikos sistemos veikimą. Tai taip pat svarbi sistema sinchronizuojantis su kontinentinės Europos tinklais. Šiuo metu tai didžiausias projektas Baltijos šalyse ir vienas didžiausių tokio pobūdžio projektų Europoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(25)
(1)
(24)

Komentarai ()