Tai kur gi Kinija? Rekordiniai nuostoliai. „Praradus Europos rinką Rusijai liko tik 5 % pajamų“  ()

„Gazprom“ patiria didžiausius nuostolius per 25 metus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Gazprom“ nesugebėjimas pakeisti prarastos Europos dujų rinkos apribos jos pelną bent iki 2030 m.

Remiantis Didžiosios Britanijos žvalgybos vertinimu, Rusijos valstybinė energetikos milžinė „Gazprom“ 2023 m. patyrė didžiausius metinius nuostolius per 25 metus – pajamos sumažėjo maždaug 30 proc., o grynasis nuostolis siekė 629 mlrd. rublių (6,9 mlrd. USD).

„Gazprom“ nuostoliai atsirado dėl priemonių, kurių Europos Sąjunga ėmėsi siekdama apriboti Rusijos dujų ir naftos vartojimą po Rusijos invazijos į Ukrainą. Blokas įvedė Rusijos naftos ir anglies importo draudimus ir  tarifus, žymiai sumažino savo priklausomybę nuo rusiškų dujų, įvedė kainų viršutines ribas ir paspartino investicijas į atsinaujinančią energiją, siekdamas diversifikuoti ir užtikrinti energijos tiekimą.

[Vokietija] Būtinas rinkinukas! Tik 55€ už akumuliatorinį „Geevorks“ pjūklą ir sekatorių. Labai ribotas kiekis
3267 3

Nuostabiai gera kaina

Greitas ir saugus pristatymas

Puiki kokybė

Ribotas kiekis

Išsamiau

JK žvalgybos ataskaitoje teigiama, kad Rusijos invazija į Ukrainą 2022 metais ir vėlesnis santykių su Vakarais pablogėjimas „labai suvaržė „Gazprom“ operacijas“. Jojee pažymima, kad „Gazprom nesugebėjimas visiškai perorientuoti savo eksporto nuo priklausomybės nuo Europos rinkų greičiausiai ir toliau ribos jos pelną bent iki 2030 m.

Nors „Gazprom“ dalį prekybos nukreipė į alternatyvias rinkas, tokias kaip Kinija, Indija ir Turkija, ataskaitoje skaičiuojama, kad jos sudarė tik 5–10 % prarastų pardavimų Europoje 2023 m. Ateityje pardavimų augimas greičiausiai priklausys nuo naujos eksporto infrastruktūros kūrimo. Kaip teigiama ataskaitoje, „vargu ar jis bus baigtas iki 2026 m.“

 

Dideli mokesčiai valstybei taip pat kliudė „Gazprom“, teigiama vertinime. 2023 metais „Gazprom“ į Rusijos biudžetą sumokėjo 2,5 trilijono rublių (28 mlrd. USD), t. y. maždaug 9 % visų vyriausybės pajamų. Ataskaitoje teigiama, kad planai toliau didinti „Gazprom“ mokesčių naštą 2024 m. „greičiausiai prisidėjo prie „Gazprom“ sprendimo 2024 m. sumažinti investicijas maždaug 15 proc.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(1)
(55)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()